自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

報咗警未?見到都心急。你深呼吸冷靜吓先,唔好再刺激佢。有咩之後處理。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 18:53
阿公嚟到屋企,入咗佢房同佢傾緊計, 希望可以舒緩到佢情緒。
我真係好辛苦,個仔當我仇人咁。
...

見到受控就好~
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 19:02
之前試過就咁幫左佢買咗嘢食畀佢,佢同我講話下次買嘢食之前要問聲佢,我今次就打比佢諗住問佢食乜嘢,點 ...

麻煩嘅小朋友,辛苦阿媽喇!佢打機唔停嗎?試吓同佢講,我有事要同你商量,打完呢鋪同我傾傾。然後喺大家都 ready 情況下商量食飯點處理,我通常一朝早會同仔協定佢食飯點處理,大概幾點,食 d 咩。我地一齊食晚飯,所以佢晚飯時間唔打機。同時,協議埋打機時間,大家底線(盡傾啦)。如果佢用電話打機,iPhone 係有電話入都唔斷線,我個仔通常用電腦打機,電腦其實快 d,咁仲有電話可以溝通。大家唔溝通唔係辦法,搵 d 方法溝通,改善關係,我仲有每日擁抱阿仔。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 20:11
我都好想知道,我問過佢n咁多次,佢都淨係話總之見到我就好憎我,咁你見到我憎我都一定有理由㗎,佢話冇理 ...

佢拒絕同你溝通,幾時開始關係唔好?你估唔估到佢嬲咩?如果無頭緒,暫時減少見面,佢都 16 歲,你試吓行開兩日,睇吓佢咩反應?

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

fanny2014 發表於 21-3-2 20:46
頭先佢喺間房度並並嘭嘭, 我隔住去房門同佢講你張床係組合床你係咁打張床,驚你上面個組合櫃冧落嚟會整親 ...

佢咁激動你仲惹佢?講少句,唔好令佢情緒更激動,安唔安全佢嘅年紀分辨到,佢照顧到自己。咁嘅狀態就唔好講我愛你,我愛你係大家心情好,錦上添花㗎~ 唔好令佢日後聽到我愛你聯想起呢刻嘅唔開心。你唔好理佢,比時間佢安靜,比 d 空間佢啦~
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

tutik 發表於 21-3-2 23:43
真係要學下高人同子女仔相處之道,過兩年我個仔如果咁樣對我,我都會好傷心。
唔好話講粗口, 旭手旭腳,我 ...

青春期都唔一定好惡劣嘅,情緒嚟得快,退得急,佢激動嘅時候轉身行開、轉頭佢就會 say sorry,唔使硬碰,我就快捱完喇~阿仔今日情緒麻麻地,佢都有坦白講好攰唔想講嘢,咁咪比佢休息吓,唔好纏住佢。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

fanny2014 發表於 21-3-3 06:38
我諗住今日同阿仔講叫佢下次點樣發脾氣,都唔可以攞刀刀叉叉入房,咁樣係好危險,我驚佢整到自己, 講明 下 ...

可以講得平淡 d,你嗰日咁咁咁... 我好擔心... 你嬲咩呀? 下次我地咁咁咁處理... 佢有返咁上下大,唔使咁單向,聽吓佢心聲,唔使直接講唔好點點點,試吓問佢下次遇見呢個情況,佢點處理,唔好反駁佢,提議吓可以考慮咁... 處理。即使佢唔講出口,佢心裏面都知對錯。報警呢 d 就唔使提,最多話我真係好擔心,諗過報警。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

VRbaby 發表於 21-3-3 07:43
絕對認同,有自制力既做父母就無咁辛苦。但唔限,唔通由佢地只打機乜都唔使做?青春期真係好恐怖咁,已家 ...

係呀!父母都要控制自己,唔容易。學校升中一未開學就有家長講座同 workshop,教同學之前,教咗家長先
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-3-3 09:07
agree! 唔好認為全港青少年都係咁,大把父母都要返工又冇工人,細路都係要教!
唔計佢打機打到喪和發脾氣, ...

教得好,8歲識整早餐好叻!
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Elenalan 發表於 21-3-3 09:16
冇架其實好簡單,但唔明呢代小朋友點解唔使入廚房,唔識煮都可幫手洗切呀! 佢煎隻蛋夾麵包,或食cereal 飲 ...

阿仔慢,功課又已經好忙,我地心急就煮埋比佢食。我自己煮嘢食都唔多掂,都唔知教到佢 d 咩,佢入廚經驗好少,打算考埋 DSE,趁幾個月長假,專心學煮同家政。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

VV8166 發表於 21-3-3 12:18
唔好話16歲反叛期, 我細佬依家36歲同我媽關係都好差, 經常惡言相對及粗口, 唔知點解係咁, 總之唔話得, 難以 ...

其實我而家幾十歲人,爸爸媽媽仲係家長式管教我,又煩,我都覺得好難頂... 所以對個仔,除咗家長嘅身份,我想同佢朋友式相處。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至