自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

疫情下收入減少好正常,我 c6 都有時無工開,有時早收,有時放全日。如果未有即時經濟問題,我唔會嘈佢。平日工作辛苦,當休息吓。可以同佢講經濟狀況,做唔做臨時工會交比佢決定,part time 其實都多人爭。唔好因為短暫情況,而屋企仲頂得住,製造更大壓力,一家人受壓。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

py0412 發表於 20-8-19 09:42
其實好多野積積埋埋,最大原因係我理想伴侶唔係咁,我唔想一個屋企有咩事都係得我一個理,冇人可以分擔, ...

你點諗都好,唔好再嘈佢,串佢喇!理性上,對件事無幫助,傷嘅唔止夫妻感情,係一家人感情,小朋友都唔開心㗎!男人唔開心,同女人表達嘅方式唔一樣,有 d 係透過打機減壓。至於教小朋友未必係佢強項,我 c6 係同個仔玩多,佢地之間嘅互動唔係突然發生,而家出唔到街比較難,正常情況下,可以一家人郊遊,製造爸爸同小朋友之間更多互動。如果你堅持,認為婚姻唔可以再走落去,根本你一見到佢就燥,不如睇吓佢可唔可以暫時搬返老爺奶奶度。唔好再火上加油,令原來已經差嘅關係更差,令唔開心更唔開心。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

py0412 發表於 20-8-19 09:47
其實佢冇受壓,最大壓力淨係得我,佢唔會關心屋企經濟,有幾多錢都唔理,不過我迫唔到佢,講都講左好多次
...

佢嘅唔開心未必表達出嚟㗎!我 c6 疫情開始已經收入減少,甚至成個月無工開,佢都無講過擔心唔開心,咁佢真係唔擔心咩?幫唔到佢解壓都唔好再加添煩惱。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

澳門媽媽 發表於 20-8-19 13:14
係囉!有工人可以自己打兩份工啦。洗乜擔心小朋友啫!學業叫小朋友自己讀,如果小朋友真係讀書材料的話有 ...

小朋友得4歲同兩歲,應該唔使擔心學業住。

未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至