自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

如果個connecting flight 係made under the same booking咁行李會自動去final stop咁你就咁transit就可以了。Transit Visa (是否Indian?) 網上有講點申請(同tourist Visa 差不多).

大宅

Germami 發表於 18-11-17 23:06
因為係分開book兩張機票,國泰嗰邊已經講咗話個行李唔會去到韓國,所以朋友唔知道喺香港轉機嗰陣時應該點做 ...

點解會咁架? 呢個真係好take risk 喎! 第一班機有可能delay,2個鐘就算轉機都好趕,依家仲要clear immigration, claim行李等! 同埋tourist條隊可以特別長。有冇可能第二班機轉時間?我覺得你兩個鐘冇可能做到。

大宅

Germami 發表於 18-11-17 23:20
係晤係HKIA website 提及係禁區裏面嘅E1/W1 轉機櫃檯?但係啲行李又點樣去轉過另外一班機呢?
...

如果你冇機倉行李咁用transfer desk (即E1 W1)係冇問題。但你朋友有機倉行李咁問題就出現了!

大宅

Germami 發表於 18-11-17 23:34
咁簡單來講即係需要提取行李入境香港,然後去KE counter check in 行李,再出境,啱唔啱?
...

#22回覆講得啱。落機後去transit desk 比原本行李tag,佢哋會幫你 retag 行李的,唔洗出境的。希望你朋友smooth transit (最緊要冇delay).

首頁

尾頁

跳至