自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 chow_mama 的帖子

護士係其中一個可以技術移民既職業不過講到尾都係計分(年齡、教育程度、IELTS分數 etc)
而且愈黎愈多人想過去, 變相分數要求又高左
而且澳洲搵工講LOCAL WORK EXPERIENCE
頭一年半載可能都係做住PART-TIME先
搵錢亦無香港多
不過環境當然唔同啦
P.S. 不是AGENT 但對移民澳洲有少少認識

大宅

回覆 chow_mama 的帖子

我有朋友就係為左移民去澳洲讀護士課程但無分別, 都係技術移民, 一樣要計分
加上澳洲而家對護士既需求無10年前咁大

如果係香港本身已經係RN, 基本上一定要大學畢業同IELTS 7 分或以上
呢個係AROUND兩年前既準則, 而家個要求可能又再高少少都唔定

但而家實在太多人想移民去澳洲
技術移民既要求(不止護士)亦都愈黎愈高
你朋友係要搞就快

大宅

回覆 堅媽 的帖子

響澳洲既非本地大學畢業生想留低工作有兩種方法:
1)僱主擔保(搵到工, 僱主肯幫你整簽證) 或者
2)技術移民 (先攞簽證, 攞到後可自由搵工)

僱主擔保好少有
多數都係自己搞技術移民 咁要計分

要睇返大學讀咩科, 做訪行, 而0個一行係咪響可以技術移民既職業LIST上面[url=https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list]https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list[/url]
澳洲政府間唔中都會UPDATE下個LIST, 黎配合返本土需求
好似牙醫咁, 幾年前都仲得, 而家已經從LIST中剔除
即係當你響澳洲讀牙醫, 畢左業之後都無得用技術移民留低
希望解答到你

大宅

彥彥媽咪 發表於 19-7-26 22:01
都係個句:去旅行(玩夠就走)同移民(搵食、生活)係完全兩回事。

所謂有人辭官歸故里、有人漏夜趕科場, ...

我好同意你既講法

大宅

CINDYC 發表於 19-7-26 22:16
請問而家護士係咪要85分?

Sorry呀jm
我唔係移民顧問
前面有個jm好似專業d
佢可能會答到你

首頁

尾頁

跳至