自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

金彩假期即係金怡假期大陸部,主打新疆團,朋友去過,對行程、食、住、領隊經驗都有讚

大宅

anniekayan 發表於 24-4-6 23:59
剛參加完永安長江三峽遊輪8日7夜,非常差,個領隊係好蠢似第一次出團,當地導遊八日轉咗四個,食物好差,一 ...

我都有同感,永安join過2次,2次都俾團友既行為影響我地心情,領隊導遊態度係好,可惜經驗不足完全handle唔到,感覺佢地用好多新人

第一次係同團有個阿伯係景區門口話報團時冇拎左老人優惠,唔即場退錢俾佢佢唔領張長者咭出黎,全團暴曬等導遊領隊同個阿伯講數

第二次係一團2x人,有個家庭12人,其中有個女人大大聲話佢地個家庭等於包左團,講野係非常冇禮貌的,但之後導遊領隊居然真係VIP服務佢地,佢地個個景點大遲到都唔理,所有一齊坐既活動全部安排哂佢地一齊,其他家庭就要拆開

大宅

仲有間現代中國都幾好的,但佢啲行程比較深度,需要啲體力

翠明/捷旅/縱橫遊我記得都唔係做開大陸線,如果係去韓國可考慮縱橫遊

大宅

lojo11 發表於 24-4-9 07:57
你咁唔好彩,暫時我跟團,團友都好好,沿途有傾有講。

係咪好經典呢?我到依家都仲可以詳細咁樣講到成團嘅經歷,啲客點cheap,最後尾一家十二口堅持唔俾足小費,係咁拗只係建議,又搞到啲工工作人員喺度講一大輪,最尾個領隊眼濕濕

仲有呢一家人集合已經同工作人員大大聲講話有老人家要坐車頭,其實唔只佢地有,跟住拎左位個老人家又唔坐,車頭坐個位係佢地屋企一個三十幾歲女人同老公,個女人除咗隻鞋放咗喺佢老公個身度俾佢幫手捽腳趾個個上落車都睇住,真係你唔尷尬,尷尬嘅就係其他人

我唔知跟多團個印象會唔會改寫但佢啲領隊真係嚇親我,個個fresh grad小花咁,導遊又唔係醒目,見到隔離團個領隊都係好乖木獨個啲,真係話佢都唔忍心遇到呢啲嘢真係硬食

大宅

大姑娘 發表於 24-4-9 11:09
金怡早年跟過長線團,都唔錯。

跟得金怡、勝景、捷旅個啲,再跟永安、美麗華同星晨個啲,一定見到全是問題,有時價錢都反映一切,咩價咩領隊、團友同行程我都深明跟完永安有幾嬲,見到啲人行為係咁為拎著數真係好嬲果幾日仲就得辛苦過我返工

大宅

大姑娘 發表於 24-4-9 11:02
2x年前,南非團都要萬幾蚊,佢行程內無寫有購物點㗎,點知去到比人挾咗去,閂埋門困獸鬥。

有寫落意見書 ...

如果你嘈得勁啲,我估佢地唔理三七二十一賠啲coupon俾你,因為我聽到同團好cheap個家人係度講 但我係十幾年前,唔知廿幾年前係咪都係咁

大宅

大力大力 發表於 24-4-10 16:36
原來妳講緊、20年前~

我近十年、跟左永安幾十次、ibank朋友去東歐跟鐵行、無論航班、 ...

長線四大你有冇跟過?(金怡/勝景/捷旅/翠明)?領隊真係好唔同,我有同佢地講過我既經歷,感覺佢地係嫌棄呢啲旅行社,但會係四大互走。

我報團係要安全、工作人員醒目,有解決事情能力,我個2次跟領隊、導遊態度都係好,但無能力處理問題,如果冇事發生,我諗我都會覺得佢地好殷勤

大宅

kichinto 發表於 24-4-13 15:21
2023年跟咗三間,新華去北京,中旅去西安,永安去長白山。

最好係永安,食住都好,領隊有經驗,導遊係吉 ...

新華/中旅/永安/美麗華/星晨 可以話係差唔多檔次,真係要睇運,價錢放左係度

如果經濟可以,強烈建議試吓啲高質嘅社,導遊同團友都唔係同一班,起碼唔洗聽一輪領隊講喺個團度要點樣互相遷就、工作點辛苦先!我聽佢講完都覺得我去旅行去得好辛苦

另外叻既導遊真係令到你對世界有另外一個認識,叻既又唔會留係平價旅行社發展太耐

大宅

kichinto 發表於 24-4-14 22:17
有無介紹?我成日驚貴團都係食住差唔多

金怡/勝景遊/捷旅同翠明呢四間都係做比較有質素既旅行團,幾間都歷史悠久,金怡好似班底比較固定,冇咁多轉手轉人個啲。不過四大各有自己皇牌線,金怡就係埃及、中亞、中東、肯亞,佢子公司金彩假期就係新疆、西藏,歐洲就翠明,澳紐就Jetour。我諗食住就呢四間都差唔多,點都會好過平社,平社可能有啲係食住方面都好超值,但越超值既團,就越會係同團見到啲以為自己好精明要攞到盡既騎呢團友,就完全放鬆唔到,失去旅行意義

至於樓上有建議既尊賞,因為我記得係201x先成立,好似係賣機票既尊業旅運既新生意,我去長線跟團都係只會考慮老字號,因為我真係見識過太太太多意外、過海關問題,好怕啲工作人員經驗不足,或者同個個地方既旅行社新合作,仲磨合緊,有咩幫唔到手,命仔得一條

大宅

kichinto 發表於 24-4-13 15:21
2023年跟咗三間,新華去北京,中旅去西安,永安去長白山。

最好係永安,食住都好,領隊有經驗,導遊係吉 ...

中旅個件事,應該就係個導遊自覺扔左野,因為怕你返到香港會投訴冇得去啲景點,所以叫你地簽紙,屈你地集體同意。其實佢點都要氹返你地,令你心理返冇左兩個景點既心態,最好就團內補償,例如請食少少野。佢就咁屈你地簽,即係要你地承擔佢既安排不當而唔準嘈,好低手

聽過平社導遊、領隊扔左野,就要自己揹飛,罰錢之類,可能怕賠錢

大宅

breadcheung 發表於 24-4-15 09:06
參加過金彩, 遇過我參團咁耐最差嘅配套,講嘅悶,反應慢,吞噗、態度差、老點….乜都齊
...

有冇具體少少嘅經歷分享?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊