6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

breadmother 發表於 19-5-8 18:51
一直抱住bb 差不多訓著才放下床,已經9 個月太重抱不到,於是直接放落bb 床拍佢但佢不停轉身爬企,已經試了 ...

如果之前 9 個月都係抱睡
你要一下子轉換成 "放落床拍睡" 係好困難的
我睇過一啲有關 bb 睡眠既資料
係教媽媽點樣轉移入睡方式的
若然想由 "抱睡" 轉為 "拍睡"
咁可以响 bb 有睡意時抱住 bb 安撫
直到 bb 就快瞓著(但未正式入睡)時將佢放落床度拍拍哄睡
(切忌唔好抱到 bb 在你懷中熟睡)
讓 bb 真正入睡果刻是在床上自行完成的
如果一放落床時 bb 醒左甚至係喊
就重覆 "抱到快瞓著就放床" 呢個動作
目的係打斷先前建立的睡眠連結(抱 = 瞓)
重新學習在床上拍拍瞓覺

大宅

我 bb 4 個多月時係用呢個方法的
開頭係好挫敗,成日一放床就喊
但漸漸 bb 會有進步,成功次數愈來愈多
再配合有規律既時間表、睡眠儀式
有需要可以俾 "安撫物"(奶咀、紗巾、公仔等)幫助安定情緒

你果個 case 更加唔容易
因 9 個月大的 bb 活動能力太強
可能你要諗多啲方法點樣先令 bb 安寧一啲
Bb keep 住 hyper 好難幫佢入睡

大宅

breadmother 發表於 19-5-9 12:48
其實之前抱訓都係佢,佢未訓冧已放下床。不過我諗緊會唔會縮小啲時間,即以前抱15 min 宜家抱5 分鐘,因為 ...

2 個鐘哄睡... 真係好辛苦

我由抱睡轉做拍睡既過渡期
都係逐漸縮短抱抱既時間
而抱抱既最大目的
係等佢安心和 calm down
一邊抱一邊輕聲說話安撫 bb
當 bb 冇再郁身郁勢
又聽到佢呼吸均勻緩慢先放落床
果陣 bb 仍然清醒但睡意已高
再放床拍拍會較易成功
咁樣持續落去
Bb 便會學識冇咁依賴抱抱

另外,bb 日間會否瞓得太多?
佢活動量充足嗎?

首頁

尾頁

跳至