自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

pomanlife 發表於 23-4-26 14:03
如果唔做長工可以join 百x或卓x agent 炒散,有唔同ward 既,自己揀醫院/ward 做
...
要留意呢 d 外判有條款,將來系唔可以直接在相關醫院跳過外判公司入職該醫院,例如醫管局外判即,第時不可以直接申報醫管局職位,否則賠半年人工。

男爵府

mamamimima 發表於 23-4-26 14:14
回覆 pomanlife 的帖子

因為想做d幫到人的兼職,但都要試下先,聽到話好辛苦🙇🙇
其實唔系好辛苦,而系好多人唔夠力,因為經常要扶病人起身,條腰好受力。 同埋你當打份工好啦,唔好諗咩想幫人,真系想幫人去做安老院,不過更辛苦人工更低,除左宗教團體開辦的條件會比較好。 唔知你地心目中想搵幾多,其實呢個年代打兩份工唔系幾化算。

男爵府

pomanlife 發表於 23-4-26 21:14
其令人最攰既應該係複雜既人事關係,其次就真係體力

所以我話入醫管局千祈唔好諗住幫人,當打份牛工好啦。 會發惡夢的事別做。

男爵府

mamamimima 發表於 23-4-27 13:37
回覆 meii939 的帖子

香港的醫院真的好失敗,明明已經唔夠人,但上面的人又蝦新人。。。 ...
唔夠人系假的,要解釋要由醫管局從政府體系分拆開始研究。 傳媒講野不要太認真。

講返搵工,其實有些醫院或診所會請 parttime 文員,所謂文員就系坐 counter, 人工會低過你問個種職位,但唔洗體力勞動,只系要應付街外人。 如果做醫管局,一定直接入 ha 著數過外判,就算兼職 ha 都會計翻晒年假年資比你,做夠十年最基層個班都17日年假,外判通常系銀髮族同新移民難搵工個班或者有 d 人真系同 ha 無緣,報幾次都唔請。

男爵府

mamamimima 發表於 23-4-29 15:43
回覆 晴晴妈 的帖子

連part time都冇???
話左你知無唔夠人呢回事,再講物理治療系熱門職系,同抽血員一樣非常難搵工。 但系有樣野好多人唔明,除左靠識人,有一類人系同 ha 特別有緣,你系唔系呢種人我唔知道,你可以試下,總之要請你無人介紹都會就請你,系唔請你叻到識飛都入唔到。 唔想做下欄野文員系最大機會,唔介意做下欄野就試下 opa3b, 部份醫院有請兼職要輪班但唔洗通宵更。 還有一樣野提埋你, ha 好奇怪有兩種職位,一種叫臨時合約,呢種合約雖然都有機會續約,但一旦無得續約年資會斷左,正常 ha 入職都叫合約員工但無臨時二字,日後可以轉長工,一個唔覺意你真系做十年八年會著數過間斷性合約。

首頁

尾頁

跳至