自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章

12蚊店裡面嘅貨係多到無地方放嚟賣,細細件好厄錢,用cheap膠做嘅又有,唔啱香港市場用嘅全日文內容monthly planner又有,豉油醬汁仲勁平。
行日式超市百貨仲多貨到好似直頭去咗日本shopping咁。
覺唔覺有種向香港傾銷嘅感覺?

男爵府

2024年龍年勳章

yk2 發表於 23-8-27 11:27
係,不只平價貨,去太古城望吓,即使以前日本唔會外銷貨,落吓嚟,當然是被禁地區

其實不只福島係禁區,好 ...

係就連普通超級市場都多咗日本零食雜糧生果。
早果10年前邊有咁多。

男爵府

2024年龍年勳章

DoReMi媽媽 發表於 23-8-27 11:48
自福島出事後,香港就多咗好多日本生果入口,以前只能喺日式超巿買到,日本以往作風係好嘢留日本本國用,只 ...

就係咁現象,福島事件後真係多咗好多日本生果嚟香港。連普通超市或街市都有佢哋出嘅各種蘋果、提子、根類食物、米、蛋⋯

男爵府

2024年龍年勳章

小平媽媽 發表於 23-8-27 12:07
其實1向大把中國製扮日本扮韓國貨啦 其實都習慣晒,唔知之後佢地會唔會大膽啲,用返簡體字做返完 ...

如果就12蚊店嚟講,大創呢間企業嘅貨品部分係由中國製造。產品設計、監察生產同質量把關都係由返日本總公司負責。
但講緊係完全made in JP嘅貨,例如膠類產品,糧食類好多都係日本製,數量都唔少。

男爵府

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 23-8-27 12:16
自311後,香港賣的日本貨價格越來越cheap,數量越來越大,周街都係,例如759長期有得賣。

唔排除係日本仔 ...

就係咁諗,完全講中

男爵府

2024年龍年勳章

KTKTKT5 發表於 23-8-27 13:00
生意人都係睇數字,入10件賣得晒,下次入20件,又賣得晒入30件,如此類推,越來越多日本貨賣,唔係由商家造 ...

係,因為平又多選擇遍佈生活所需,所以多咗人買,越賣越好賣,就越多日貨運嚟香港。

男爵府

2024年龍年勳章

lflxl 發表於 23-8-27 12:57
分析得有道理 311之後通街都係日貨/偽日貨。貨品種類全面覆蓋生活所需。
...

直頭似係運嚟香港拋售

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊