自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yaumuimui 發表於 24-5-3 09:11
其實讀個學位用得幾多錢?點解講得咁難聽泊碼頭為左讀書,讀完書就飛起頭家。 女人將青春美麗的25年和郭晋 ...

珍珠宮

日日好攰 發表於 24-5-3 13:27
係囉,突然覺得呢度變得咁封建,乜邊個養邊個,又過橋抽板。

各自唔同崗位,大家都有付出。今日唔知聽日 ...

珍珠宮

tell-me-y 發表於 24-5-3 12:43
對仔女呢? 如果唔打算照顧仔女就唔好生啦

讀書增值自己就系唔照顧仔女?現代好多女人都要返工,又系唔照顧仔女?歐用左咁多年讀完,可能一星期只上一兩晚堂,大部分時間都以照顧仔女行先,另一個post有jm分享都系一星期上一兩堂去完成個學位

珍珠宮

hoimao 發表於 24-5-3 13:47
起碼無俾個男人養廢咗,比較吓Eason 老婆 即刻覺得佢人生有意義好多

如果歐唔離婚,相信生活上繼續無憂,一直到老,雖然無物業名,但基本生活絕無問題的,但點解仲要離婚呢?其實離婚原因人人不同亦很複雜,只可以話大家步伐唔同步了,唔想勉強繼續行落去,郭咁有錢,歐如果只貪錢其實可以唔需要進修和離婚,郭又唔系無錢

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 24-5-3 14:21
現在讀書進修途徑,真係廣泛左…
遙距又得,上堂都未必要日日上…有心去讀,去學習,其實真係唔係好困難嘅 ...

舊社會喜歡打壓女人進步,女人無才便是德 驚嘆呢到原來好多人思想停留系舊社會時代,女人照顧家庭就唔好去進修學習,要一切以家庭為先,女人婚姻唔開心要離婚就系反骨,男人只要供食住就要感恩男人,因為男人賺錢養家,ftm無付出,所以要謝主龍恩,女人唔應該離婚
題外話,記得內地之前疫情開放,一過完年出現排晒隊離婚人潮,大部分都系女人提出離婚的,現實中,的確大多數女人想離婚嘅人多過男人

珍珠宮

leopak 發表於 24-5-3 15:44
老公俾$老婆讀書,讀完等同欠左老公,要回報老公嗎?

真心想問下呢到JM,讀書要錢的確可以用錢去衡量去計算,那麼女人嘅生育能力和教育照顧小朋友嘅付出可以用咩去衡量和計算?
生一個小朋友唔通要向老公俾生育費用?老公賺錢養家唔係本份嗎?有種工作叫做隱形家務,如果女人出去做家務助理會有錢,人工唔低添,女人留系家中做ftm 唔通就等於無付出?

利申:我唔系ftm

珍珠宮

tell-me-y 發表於 24-5-3 19:59
點可能唔係派帽? 你睇佢春風得意個樣, 係有愛情滋潤的樣子呢⋯⋯

究竟邊個出軌呢?我哋唔知,無影到歐,但n年前就有影到郭去邪骨場
難道你覺得女人要三從四德,男人去滾就天經地義?只要男人滾完識返屋企就可以?

珍珠宮

jt040 發表於 24-5-3 20:36
通常咁高宣佈分開,都係是但有第二春,而家睇個樣就似係女個邊,春風得意咁既樣,男個個已經好似人干咁
...

人干又點,如果男愿意,大把女人愿意跟佢,男人有錢怕咩?80歲阿伯都有女人埋身,相反女人最寶貴系青春就真

珍珠宮

回覆樓主:

佢再讀返書其中一個原因系為子女,也為了自己
attach0/tmp/phpSP0qi4
attach1/tmp/phpMQOsLR

珍珠宮

ka媽 發表於 24-5-6 17:21
我都有睇有關歐的訪問
佢話返工係唔想再"手心向上"
也有話曾經問郭點解物業唔加老婆名

老婆未到70歲都唔好比飽飯佢食,呢句我聽過身邊一位男人把口講過 古時代男人思維

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-6 19:03
郭晉安應該唔係好有錢, 未到富豪級

一般家庭都請得起工人,郭物業都接近一億,居然請唔起工人?

珍珠宮

gallygally 發表於 24-5-6 19:55
唔係話佢請唔起工人, 我唔知佢住邊, 但見林青霞住獨立屋 。十幾個工人係住另一間獨立屋咁囉, 唔係好似 ...

原來你咁了解郭!但唔系話有請工人咩?搵自己姪女點樣日日幫到湊呀?講唔通

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊