時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

可以反封殺facebook youtube twitter whatsapp等美國公司既中國業務

伯爵府

bobomia 發表於 19-5-20 10:46
中國不溜都封殺呢啲網頁喎。。。
講下笑姐
不過我又想問中國封殺呢d美國公司,美國人可以做d咩?

artroboy    發表於 19-5-20 10:51

伯爵府

sim008 發表於 19-5-20 11:04
點同呢 禁左Google即係海外手機生意可以玩完 中國幾時為左所謂概封殺要玩死人地間公司 個d公司徐左中國外 ...
影響範圍的確唔同,不過原理一樣

伯爵府

sim008 發表於 19-5-20 11:12
係呀 都叫封殺 原理一樣 力度大大不同 咁樣唔係懲罰 係處死
唔會死既 估計中國都會做野封殺iphone,華為獨享14億人口市場

伯爵府

芒媽媽 發表於 19-5-20 11:18
真係好核突, 最核突係俾人咁蝦, 仲有一班香港人幸災樂禍恨不得自己國家一直受壓
...
你估下蝦得中國人最勁,殺得最多中國人既係邊個國家邊個政權

伯爵府

芒媽媽 發表於 19-5-20 11:25
?你會唔會扯得遠咗, 你講歷史有咩用, 過去就已經過去, 兒家講緊當下發生的事!
...
咁封殺華為一事都總會變成過去的...唔駛介懷..

再講丫...中國政權而家真係無蝦中國人?

伯爵府

Reminder 發表於 19-5-20 12:49
是不是等於你。。。。閙中國,但用中國的產品,包括你每天飲用的東江水
...
真係有人以為又貴又迫你用既東江屎水係可以為中國護航既一個point

伯爵府

fsforth 發表於 19-5-20 12:50
呢個國家都係大家揾錢 happy 嘅地方,認真你就輸,愈有錢愈有權力就愈多外國護照和資產,一早有後路,方便 ...
中國政協姚明都選擇係美國生女

伯爵府

wantaima 發表於 19-5-20 13:42
好多嘢中國唔係無,只係被強國逼簽合約!你估中国種唔大豆?大豆的故事大家可能唔知,其他嘢亦是!
...
大豆?你知你可以講

伯爵府

littlesister 發表於 19-5-20 13:51
美國呢d行為先叫不公義
你封殺人 人封殺你 公平到不得了
Facebook多次想進入中國市場朱恩伯格擦晒鞋中共都唔批准 咁係味不公義

applepanman    發表於 19-5-20 14:09

伯爵府

Janicefin 發表於 19-5-20 14:05
都一兩個月前,sorry 冇記低link 。
https://hk.news.appledaily.com/china/realtime/article/20190410/59471933

[p=35, null, left]中國前外交官、澳洲籍華人作家楊恆均被北京當局帶走調查,其受困在上海、被禁出境的妻子袁小靚,近日首次向澳洲媒體哭訴,稱丈夫生死未卜,自己又被禁出境,希望澳洲政府可以出手救夫。不過,袁小靚是知名的「五毛大V」,經常在網上唱好中共,如今楚楚可憐地對外媒哭訴,網民看後也無感,紛紛叫好,並說這是報應。

[p=35, null, left]袁小靚本名袁瑞娟,網名「染香」。與知名的「五毛大V」、「反美戰士」活躍於同一時期,包括曾罵香港人是「英國殖民者的狗」的北大左派學者孔慶東、左派名嘴司馬南。袁小靚本人就曾說「民主在亞洲不成功的。」而諷刺的是,這3名五毛中,司馬南已與妻兒移民美國;袁小靚本人也在2018年於微博上公開為繼女在美國找學校的事。

artroboy    發表於 19-5-20 14:12

伯爵府

applepanman 發表於 19-5-20 14:08
「又係大家一家人, 就算佢點衰都要攬佢」既理論

btw, 你國家姐, 唔代表係我或者其他人既國家
呢個自己國家政權殺左起碼成億自己國家人民,成班人都無咩所謂。之不過一聽到美國封殺一家中國公司就人神共憤天怒人怨

伯爵府

Teletrend 發表於 19-5-20 14:18
盂小姐被捕時已告知全世界佢一手都條apple
個仔係美國讀書
個女係加拿大讀書

不過一保釋都係話「我以華為為傲,以祖國為傲」

伯爵府

tutik 發表於 19-5-20 14:20
成班賤種直情色盲,鏡都唔照,以為自己係尾國人。
打種族牌無意思。

伯爵府

Alex123 發表於 19-5-20 14:23
其實我一直也覺得奇怪,你又要block人哋嘅Google 、Gmail及facebook。但又要免費用人哋嘅open system Andr ...
佔便宜最叻

伯爵府

tutik 發表於 19-5-20 14:31
係,太多人只顧眼前利益、自身政治前途。其他有乜重要?
呢句講得好 香港為利益親共既人太太多

伯爵府

bobomia 發表於 19-5-20 15:47
中國人其實缺嘅係團结,自己鬼打鬼,剩係呢個post俾外國人見到都已經笑死,心裡一句:真係抵x死!
...
一定唔會好笑得過中國人擁護共產黨
你睇 中共害死你地咁多人你地都照當中共阿爺咁拜 呢個先真係抵x死
外國人就真係笑死喇

伯爵府

athruzala 發表於 19-5-20 17:07
係喔!唔知啲人咩心態!自己國家有事,好開心甘!
我都唔知咩心態,如果美國封殺中國1間公司就係國家有事。

咁中國封殺美國咁多公司咁美國人應該點做先好

伯爵府

maomaofafa 發表於 19-5-20 18:05
其實自己國家被人欺凌有什麼好高興的 有些人不喜歡大陸, 但不要忘記自己國家有事, 自己也會受 ...
哈 大陸當年人食人時,大把人偷渡由中國游落來英國白人統治既香港免受迫害得到安全,咁樣算唔算漢奸?。聽講當場斷正俾大陸捉到當場吊死係樹上既人都唔少

有翻過下中國歷史書就知對中國人最殘忍既係咩人。

自己人?呵呵

伯爵府

maomaofafa 發表於 19-5-20 18:35
日本人侵華鬥斬首級輪奸婦女, 英國賣鴉片給中國, 八國聯軍侵華簽不平等條約, 難道他們會當我們自己人?
...
日本+英+八國全部殺既中國人大約都無中共殺既10萬份之1

再講,你又知唔知八國聯軍起因義和團除左周街殺洋人都有殺唔少中國人?當年有2000名中國人要入去英國領事館接受英國保護逃避中國義和團追殺你又知唔知?

自己人,我呸。中國歷史話我知中國既「自己人」從來就最恐怖最需要提防。中國政府捉異見人士迫害中國同胞又唔見你班愛國人士有出過一粒聲,但美國封殺中國一家公司你地就人神共憤,係度大叫自己人自己人,聽到都想嘔。中國封殺美國咁多公司咁多年無問題既話,美國封殺番你有咩問題

首頁

尾頁

跳至