自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

黛麗 發表於 23-10-9 12:34
人一老係咪會變得更加長氣?我都好驚我老左會變成我阿媽咁,最終比d仔女嫌棄。事關我阿媽都差不多八張,把 ...

不停重複問同一樣嘢, 隔三幾分鐘問一次, 極有可能係腦退化

你媽媽已經住緊喺老人院?

公爵府

tictaccandy 發表於 23-10-9 21:35
其實我都係,我仔成日同我講你頭先咪問左囉,又問...
有冇睇梗政府,叫医生轉介等医生評估吓
...

問咗又問
腦退化係好似樓上咁講, 係每隔十分鐘問一次, 一個鐘可以問十次
我家長者係三分鐘問一次, 有時係一分鐘, 一個鐘可以問幾十次

公爵府

natnatbaby 發表於 23-10-9 18:42
想請教下,我媽媽8X歲,最近有些怪,記憶糸差左,有少少前言不對後語,有些記得,有些不記得,對日子不敏感 ...

如果佢以前好上心嘅事, 例如某屋企人講咗某日會返屋企食飯, 以前係唔會唔記得
如果係腦退化, 可能係聽咗等於冇聽, 根本完全冇咗件事, 你同佢講已經話咗佢聽, 佢會話冇, 如果你同佢拗明明有話畀佢知, 可能就會發火

公爵府

20162016 發表於 23-10-9 21:52
咁你家長者係咪遺傳得嚟㗎

長者爸爸媽媽唔係
再上一代我就唔知

自從確診腦退化
我都有上網睇下資料
長者係混合型腦退化
即係曾經中過風破壞咗腦細胞
再加上個腦萎縮
曾經有見過資料話腦退化叫第三型糖尿病

公爵府

tanangel669 發表於 23-10-9 22:07
一個鐘問十幾次係腦退化

但我哋千祈唔好怪責老人家:你問完又問,好麻煩…

係呀
最有效係轉移話題
但其實真係睇下頂得幾耐

另外, 除咗記憶衰退, 情緒變化亦都好大, 有段時間係極度暴躁
再遲啲, 就會發展到失禁

公爵府

yeung_ma 發表於 23-10-9 23:10
錄音 / 拍片 , 播返俾佢睇

全部都有做, 一係就睇少少唔會再睇落去, 即使佢睇晒, 佢都會相信自己嘅諗法, 唔會畀你嘅錄音同相片影響

舉例, 佢話唔見咗條毛巾, 你問佢係咩顏色, 佢答你紅色, 跟住反轉櫃桶同佢搵到條紅色毛巾, 佢嗰剎那答你喺呢條, 你影相, 跟住拍片話已經幫佢搵返條紅色毛巾.
唔夠半個鐘, 佢又話唔見咗條紅色毛巾, 你畀張相同條片佢睇, 佢會同你講唔係呢條

所以現在佢唔見咗嘢, 我哋已經唔會再幫佢搵, 有時會話屋企人幫佢洗咗, 有時會話已經爛咗掉咗, 跟住扯開話題

總之應對腦退化嘅人, 係冇reason可講

公爵府

snow.white 發表於 23-10-10 08:33
乜咁多人都覺得係腦退化,我好多同事成日重覆問,或唔記得我開會講過,都係50-60到,原來可能係腦退化。:j ...

你啲同事成日重複問
會唔會同一個人幾分鐘問一次, 一個鐘頭內問十次?
如果都係問一兩次, 可能都係開會瞓著咗啫

公爵府

Giant 發表於 23-10-10 10:16
本身健談嘅人好難會停下來,無聊,又有人啋佢咪就咬住唔放囉,如果對方冇回應/反應,過一排佢就會收手的了 ...

你描述嘅情況同樓主嘅好似係兩回事

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊