自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

kelly_wong123 發表於 20-2-14 16:29
平時6月頭考完試都冇咩嘢做,咪用黎教書教到7月中

根本好多方法可行,唔明點解咁快話重讀一年。

每間學校進度不同,上學期教得快的,或者停學期間安排得好的,根本不用cut 暑假添。

珍珠宮

erica-camy 發表於 20-2-14 20:37
全對,周圍散播謠言,好討厭。03沙士邊有咁多假消息,唔會引起過度恐慌,但資訊發達反而未必係好事。
...

03年沙士停課51日,有些學校照放暑假,有些都只係延遲暑假1星期,17年後,唔少學校又有 online learning, 咁多補習社, 補習老師又可以online 補習
都唔明啲人現在停課,已經要求重讀1年同要求cut 曬大部分暑假,原來咁多香港家長咁喜歡小朋友返學,之前又投訴香港返學壓力大,為何反差咁大。

珍珠宮

IloveJJ 發表於 20-2-14 22:16
上次有JM話當年無延遲暑假,又有人話差不多無放暑假。咁即係由學校自行安排。
我覺得咁樣好,乜都要管死唔 ...

每間學校進度唔同,就算唔係停課,有些學校6月頭考完試有些6月中,有些6月20幾。咁樣學校就根據自己情況推遲暑假

好在今次有沙士情況可以參考

同時聽過有些學校高小一向要返學補課,有些學校有小一適應班,中一有bridging course, 所以有可能到時有同學會無乜暑假放

所以最好由學校彈性決定。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-2-16 10:34
當年停課幾耐?

當年停課51日,學校彈性處理,有些學校照常放暑假,有些學校延遲暑假一星期。有些延遲長些。

珍珠宮

mami42 發表於 20-2-16 01:37
03年成個暑假冇咗?
當年停課幾耐?

當年停課51日,見JM回覆是學校彈性處理,有些學校照常放暑假,有些學校延遲暑假一星期。有些延遲長些。

首頁

尾頁

跳至