跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都認同北角循道生純情 D, 派位都唔差; 我就係北循舊生 (我讀既年代係名校, 果時一班入面頭15名既同學, 多數去皇仁, 庇利羅士, ST PAUL, 張祝山, 筲官果 D 學校)

不過, 我無揀北循比仔仔, 因為唔想佢返學太辛苦 (要花時間去搭校車, 問朋友話最遲都要7時上校車), 同埋我仔仔比較文靜果只; 想佢活動些, 頑皮些 (而家有少少似 - 文弱書生咁, 學術上無問題, 老師話佢認字,默書好好), 同埋我好喜歡培僑教育既思念, 學校就好似一個家咁, 同學亙相關懷, 家校合作咁
[你地可能覺得我傻傻地, 點會有 mami 想小朋友曳些, 講真一句, 小朋友有少許頑皮係叫正常; 我家有親戚係博士生, 又如何... 佢社交及溝通有問題, 完全唔識關心人; 我自己係注重關懷及溝通為主 ... 讀幾叻都無用, 唔識社交技巧, 係呢個社會上好難立足]

我唔講明那一間學校名 ... 呢個係我朋友既仔仔, 佢入左一間好谷既東區學校 (好受歡迎), 佢小朋友本身已經係幼稚園時, 放學就去返學術班 (係幼稚園取優異生 - 成間學校得一個獎果只), 佢 MAMI話有得揀都唔會比佢讀呢間, 因為太辛苦, 谷得太勁 ... 平均分 8X, 都話成績差, 鬧鬧鬧, 間學校好傳統

另一個係中學同學既侄仔, 又係同一間校, 佢呢個小朋友既亞姨識校長, 入到叩門位; 但係小朋友本身唔喜歡讀書, 小一入去默書/測驗得 2X 分, 家長會... 老師第一句就講: 你有無打算同小朋友轉校?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

杏花村救世軍係 net 16呀!! 因為我仔今年9月升小一, 我地係 net 16, 亞仔就係大抽獎派左入杏花村救世軍 (第二志願), 不過放棄唔讀, 因為去第一志願叩門成功

水晶宮

我仔本身有返專家言語治療中心, 而呢間中心以前有幫杏花村救世軍做言語治療; 佢地話果班有愛心既老師去晒.. 中原救世軍

hiragana  有D咁記事  發表於 11-6-29 16:17

首頁

尾頁

跳至