自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

mln 發表於 23-12-18 08:57
男主人一個月7萬蚊人工,一家4口,另養4大長老約支出6千,全包家庭所有開支(水電煤,差餉,電話費,學費, ...

有一萬蚊家用或零用唔多,不過已經好過好多人,我仔有個同學嘅家長,佢吹噓個老公搵好多,但成日呻無家用,自己又懶唔想返工,無奈老公無俾錢,派到公屋一心以為慳左租老公俾佢唔做野,點知派到間無雷公咁遠嘅公屋,老公都唔俾佢唔做野,佢死死地氣繼續返工,我又呻過我99唔幫手湊仔,叫我自己唔做野做,呢個家長話“都開到聲叫你唔做咪唔好做”,佢其實好想佢老公好似我99咁叫佢唔好做 ,佢覺得我曬命,人地無家用都唔想唔做野
我都有家用收,仲有政府津貼(要全職工作先拎到全額),仲有兩份工,緊係自己返工有安全感又有錢借

子爵府

mandy952 發表於 23-12-18 11:26
冇錢都唔做野,懶到一個點

佢話佢自細單親綜援大,佢羨慕另一家長因為單親有資格申請綜援,不過人地嫌綜援少寧願返工,佢話佢都想拎不過老公係“高級公務員”申請唔到,佢老公垃圾喇,又吹到老公搵好多,無俾家用佢乜都假,我有返工有親咩政府津貼,乜學費減免退款乜開學津貼乜低收入在職津貼,老公都會填我戶口等政府入俾我,佢同時都有每月俾家用(試過佢遲俾一日我叫佢即刻落街㩒),果個家長俾老公食住算係咩,成日串我,覺得我都係老公迫返工(老公話冤枉事實係調返轉
利申:我媽同我關係惡劣,無父母要養,慳唔少

子爵府

yurijm 發表於 23-12-18 11:32
住公屋啲太太好多係咁
個老公都好有骨氣丫,叫到老婆返工
上到公屋,應該入到福利網

佢講到老公唔係無錢架,係唔俾錢佢咋

子爵府

naicha 發表於 23-12-18 10:42
請工人, 自己出去做全職, 搵到的錢咪自己袋, 唔使靠人, 係咪好開心呢

同意,我自己做埋工人,工人嘅人工都袋埋

子爵府

yurijm 發表於 23-12-18 11:49
但又咁講,搵錢難
越來越少人願意將自己所有財產交俾其他人支配
今時今日有幾多老公願意上交財產、出糧户 ...

你咁講,我諗起以前我一個親戚嘅奶奶,已經過左身好多年,以前佢後生無做野,老公出去搵錢,個個月老公全份糧俾哂老婆keep,每日俾返一份報紙嘅錢同搭車返工嘅車俾老公,好彩老公比老婆長幾年命,晚年老婆過左身先有幾年係自由,短命d都未夠80歲未食過飽飯,不過我做唔到我呢個親戚嘅奶奶咁強勢食到老公咁貼服,叫佢行唔敢企,叫佢企唔敢坐低,我叫到遲俾一日家用嘅老公即刻落街㩒已經好叻,果個親戚奶奶係好多女人嘅偶像兼模範

我講果個家長唔係後生,佢45歲

子爵府

yurijm 發表於 23-12-18 11:59
咁難怪佢呻到葉落
呢個年齡層,佢身邊啲已婚婦女應該好多有財政大權
佢眼中所謂有底氣?

我地咪話俾老公食住,佢又話要靠老公先有屋住,唔敢激嬲老公,我無佢咁好氣,我親戚個奶奶先好野

子爵府

劫褲濟朋 發表於 23-12-18 12:02
淨袋一萬叫多?
樓都供唔到
租都唔夠交

一萬蚊唔連交水電煤/食餸買日用品/交租或供樓,真係for老婆自己扮靚買衫買自己野咪多囉,要買其他野根本唔夠,咁計我有返工,但我果d錢不用交租交水電煤,只係買下d仔嘅餸,日用品,我仲多個樓主嘅case喎

子爵府

劫褲濟朋 發表於 23-12-18 12:09
打工仔一個月儲15000已經算係最低消費
如果做主婦先得$10000落袋
咁我寧願打工請工人

但唔係人人好似你咁願意返工,我都好明白好多女人拎食麵包都唔肯做野

子爵府

chanti 發表於 23-12-18 12:20
高級公務員唔會申請到公屋la, 佢吹水

所以佢有佢吹,我地一聽就知吹水,公務員應該係真,但一定唔係高級,咩局長咩司長有專車出入有官邸,洗乜排公務員公屋隊,搬到屯門咁遠,仲要佢無講係咁遠,吹自己派到啟德市區新公屋,點知俾其他家長拆穿左

子爵府

evalovelove 發表於 23-12-18 12:20
一定搵到最少$30k既工?仲要平平地?你不如介紹一下

幾多只係一個討論嘅數字,問題係好多女人,多少人工都唔想去做,我講緊果個家長,佢萬鬆d一個月,都唔願去做

子爵府

zitamamama 發表於 23-12-18 12:40
公務員如果派公屋,人工應該係2,3萬個層。

佢吹到老公一個月搵好多好多,可能佢以為人人都同佢一樣搵萬鬆d,我地估應該佢人工少過14000,所以20k已經好多啩

佢仲搞笑,我由頭到尾無講老公搵幾多,佢就話佢老公搵好多錢一個月,高過你老公,佢以為我又全職又兼職一定係窮過佢

子爵府

mln 發表於 23-12-18 12:53
曾經有個識得的人話自己老公都係做政府工嘅,點知係做保安員。

只係可以話佢老公係守政府部門的樓宇返工 ...

佢話老公要落沙井,即係要自己親自做,唔高級得去邊,你有無聽過一哥要自己行必同追賊

子爵府

cyyiu 發表於 23-12-18 13:34
有d人係咁,同事串我一年都搵唔到$30萬,又話我老公無本事所以我要返工!
...

果個家長都係咁以為我,但我其實處境俾佢好,佢無家用,成日呻唔夠錢,叫佢做正職之餘,佢9962又鐘意佢d仔咪俾佢地湊下自己做下兼職又多多藉口,佢唔鐘意d仔痴6299,就話老公唔捨得佢做,我唔係正職低人工,只係我想有人手湊仔時珍惜時間搵錢,錢多d放銀行收息都好架,佢同其他家長唱我,唔通我做定期收息又要話佢知,我有個錢唔洗佢咁下下睇老公面色吞聲忍氣,最慘人地已經一份全職都仲要俾老公食住 排到公屋一刻仲高調宣揚自己唔洗再返工(我已經做過ftm唔適合,所以佢曬命時我無一刻羨慕過佢唔洗返工),結果佢係要繼續返工 我係佢搵窿捐

子爵府

李豆豆 發表於 23-12-18 18:46
人工唔低都可以申請到咁多津貼?

我小朋友多嘛,同埋同佢比我高過佢啫

子爵府

李豆豆 發表於 23-12-18 18:42
高級公務員拎housing allowance啦,邊有資格排公屋

所以咪一聽就知佢吹水,乜都要認叻

子爵府

sisilee321 發表於 23-12-18 18:33
可能外人見到唔駛返工受上司氣就有1萬覺得好好,但家人的氣其實難受過上司好多,而家打工好多人都無乜負擔 ...

單身最好,好似果個老公做高級公務員嘅家長,我聽佢以前呻,真係嫁得唔好仲慘過單身

子爵府

chanti 發表於 23-12-18 20:22
其實呢d 唔嫁都唔代表好、搵扮萬零工同父母住一世、都冇乜生活質素可然…而家起碼叫做有自己個家(係佢唔 ...

佢自細單親,老豆早死,佢話佢媽長期拎綜援湊大佢地,所以佢同我地講過佢而家都想拎綜援唔做野,佢媽都過埋身,所以佢要靠老公先有間屋住

子爵府

chanti 發表於 23-12-19 12:35
你問佢、拿咩綜援、老公高級公務員喎

串爆佢
佢話佢老公人工好高超過左入息上限,只不過老公無俾錢佢,結左婚又唔可以以個人申請,包括申請唔到仔嘅學費減免,又申請唔到在職家庭低收入津貼,我呢兩樣都申請到全額,我綜援都唔合資格兼唔想申請,佢就話羨慕我同另一家庭可以拎到政府資助,同其他家長唱我靠政府,我做得多過佢,我做兩份工添,如果我靠政府好似佢咁食老綜喇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊