自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

x00_00x 發表於 20-11-12 23:44
我只睇咗你頭一頁嘅post。
校長咁講佢一定係好無禮貌同唔啱!但佢點解又會咁講呢?
...

佢咁講 因為同學B母親今日去「投訴」話我朋友個小朋友對同學B話:「蝦你咪蝦你」但鬧完事後了解,我朋友個小朋友無咁講,係同學B母親同同學B之間嘅語言誤會...(據知,佢應該連推人事件都係今日先知,呢個唔確定)

別墅

yurijm 發表於 20-11-12 23:17
仲要小五小六
搞到咁大,轉校都唔掂

件事開端,朋友真心想解決又承擔
但都想先了解點承擔,點賠法...
點知變成沒完沒了

今日校長咁講,真係令佢好唔舒服
重點係影響到小朋友情緒、心理

所以先想問下大家意見,想盡快解決
或者有無同類事件發生,了解應該點做

多謝大家指出照X光係無用
同埋或者應該從學校保險入手

別墅

hellokitty111 發表於 20-11-12 23:49
如果係整爛咗人哋d野就一定話賠。賠湯藥費要好小心,有冇醫生證明對方所傷係你仔(你朋友個仔)直接做成? ...

初初我地朋友間都有擔心,
賠咗唔等於啲咩,只會沒完沒了
所以都叫佢問清楚程序,
賠係咪要搵律師之類
點知都未處理第一步
就多咗幾張單
仲要發生校長事件..

別墅

鴨鴨比 發表於 20-11-13 00:12
我選擇信自己仔女先,問左有冇講「蝦你咪蝦你」有嘅作為家長鄭重道歉

冇嘅我會周旋到底吾會退讓

校長鬧人事件:
無講過,校長鬧完先了解

件事係,同學B母親聽同學B講完,以為同學A話「蝦你咪蝦你」,所以向校長投訴,校長鬧同學A,事後同學B母親話誤會咗同學B意思

推撞事件:
朋友係覺得佢小朋友有責任,但當中有好多未知,願意承擔,但唔係水魚

別墅

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-11-12 23:26
咁靠敷藥?我果次無睇過鐵打,敷藥真係有用咩?敷藥應該係舒緩消炎作用吧,但其實最主要係唔好郁動咁多
...

只敷藥 無頸箍

別墅

hellokitty111 發表於 20-11-13 00:40
校長咁講嘢當然唔啱!但有冇諗過小朋友之後在學校的日子會點過?

好無奈,就係因為升中,有屈不能伸
聽日仲話要考試,
朋友個小朋友話好驚校長又搵佢...
咁樣點考出好成績
聽到呢度 心都up埋
我自己小朋友仲細,真係理解唔到
咩為知 考試同仔女情緒狀況一樣咁重要
希望事情快啲解決啦

別墅

草八刀 發表於 20-11-13 00:34
咁個校長知道鬧錯咗,有無同返個小朋友道歉?(咩原來校長鬧人係正常架?點解有啲人會覺得鬧得岩既?)
...

唔知有無道歉,朋友想聽日約校長問清楚發生咩事...

別墅

世事無常 發表於 20-11-13 08:23
其實好睇學校點處理,如果學校講明唔理係好大問題囉!
我哋果日收到學校call即時帶走阿仔去睇醫生,睇完醫 ...

你仔學校好好呀

別墅

hellokitty111 發表於 20-11-13 20:30
不過,樓主你朋友都要小心處理件事。小六肯定過10歲。如果對方家長報警,查起上嚟,如果真係有推人/傷人, ...

真係好多謝大家嘅意見同提醒,朋友正積極處理

今日朋友去見校長,
只為佢鬧我朋友個仔既事作出「洽談」
推人事件佢話交返比老師做中間人
校長態度猶如爛仔一樣,
聽到都覺得大開眼界(我係聽咖咋,不喜勿插)

對於有人作出質疑,同認為我片面之詞,
又唔係親歷其境,朋友「一定」都有加多減少
其實出post目的又唔係求認同,無咩需要呃大家

最後都係果句「多謝大家」

首頁

尾頁

跳至