自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

GoldGoldMic 發表於 23-12-13 13:46
住中半山既都有錢、通常有司機,一係自己揸車出入,唔會話call 唔到車。

用普通平民生活習慣黎諗緊係話唔 ...

有司機嘅人住peak, 打工仔先住mid-level,大部份住客都無車,因為區內本身極少車位。
其實塞車、難call車、少野食呢D搬去之前都預左,令我最失望嘅,係扶手電梯朝早只往下行,落中環食完早餐要all the way行樓梯返屋企,真係寧願在家自煮算。

Skytree1000    發表於 23-12-13 20:51

複式洋房

莫失莫忘 發表於 23-12-13 18:35
住扶手電梯嗰邊算係西半山,中半山係另一番境像

明白,維基係咁寫。
住過扶手梯附近大廈,查冊地址都係寫mid-level,唔會分咁細。

複式洋房

j2j2 發表於 23-12-13 19:50
唔覺半山塞車好嚴重
反而覺得去中環/金鐘/灣仔/銅鑼灣全部都好近
當然呢個區係傳統的住宅區,少配套,冇商 ...

係呀,堅道坐綠van落鵝頸橋10分鐘。塞車只係返學放學,同埋一有碰撞會塞死。
我都鐘意呢區較靜,但搬左落西區後,唔會想搬返上山住了。

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 23-12-13 20:02
會啊
識人做地產,係分西半同中半

係呀,我見地產廣告會分東半山、西半山、中半山。

因為屋企人住般咸道時,正式地址係mid level, western district,hong kong. 而我住扶手電梯附近時,地址係mid level,hong kong。 所以會有「扶手電梯附近唔係西區」嘅諗法。

回應返本帖,只想表達一下,扶手梯附近嘅mid level只係一般住宅區, 住客大部份喺附近嘅打工仔,被選為香港五大唔好住地區,其實好唔合理。

複式洋房

莫失莫忘 發表於 23-12-13 21:10
居住環境兩個地方相差好遠。中半山(同東半山)好多人有司機,大部份單位至少配一個車位,但好多人有超過 ...

同意。果D區嘅居住環境直情係夢寐以求。

複式洋房

chanti 發表於 23-12-13 21:20
正常、我住般咸道上面、行落西營盤及經干德道去中環都方便(不過比起住地鐵旁一定係山卡拉)地址寫western ...

係呀。如果在港島返工,呢區應該係「五大好住區域」先合理!

複式洋房

Cheddar85ang 發表於 23-12-14 07:43
另一角度睇,只要有時間,多啲郁動又係好事嚟

因為我懶嘛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊