自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Aringong 發表於 22-11-22 17:10
有無人試過?睇了一大輪醫生都未知咩事。之前有做了些檢查。但仲日日周身不適。頭暈,頭痛,頸腫,骨痛,心 ...

醫生有無叫照?如果私家搵吾到原因,可能寫信去公家重好,經公家一個專科會refer你去不同專科睇…. 想再睇私家快啲都起碼知應該睇乜野科…

Pet scan等於四百幾張X光,但我有親戚係Pet scan先照到咩事,當然唔會係好嘢

珍珠宮

貓咪達人 發表於 22-11-22 17:50
係,pet ct唔可以隨便照,真係長時間搵唔到原因,而醫生覺得有需要先好照
...

係,我親戚年年驗身,好小心,但係就係check唔到最難check嘅胰臟癌,佢只係肚臍下邊有一粒嘢,一check已經係轉移左…. 5個月走咗….

貓咪達人    發表於 22-11-22 18:15

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 11:59

有位老人家親戚又係咁,周身唔舒服,心跳快、行路窒步、 ...

係咪驚恐症

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 12:32

精神科有俾藥佢食,但係佢食完又話好唔舒服,唔食啦:sigh ...

外人聽落似,但佢食完藥好唔舒服唔肯食都冇辦法……做家人唯有多啲陪伴,叫佢自己搵吓朋友傾計飲茶行山,放鬆心情,希望有改善….

祝你親戚早日康復

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 13:37
佢唔肯外出,已經三年冇見過朋友,親戚都年幾兩年冇見,疫情以來,我覺得佢情緒病加劇,半年先同啲孫見面 ...

叫人到家探訪佢得唔得?叫啲熟啲嘅親人陪吓佢,打吓麻雀…whatsapp都有視象可以陪吓佢傾計…..

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 14:44
佢都唔想人上去佢屋企,因為驚人嘢病佢,佢一路都唔肯打疫苗,如果唔係政府醫院要求打疫苗先入得去,佢都 ...

如果連同住屋企人都頂唔順就真係有問題…. 係因為佢自己唔肯同人地接觸…..

我因自己身體問題都無打疫苗,咁我地每次覆診做核酸,我有家人真係有疑似副作用,骨痛,濕疹,不過多數係復必泰…..

我地同啲朋友聚或返屋企就大家一齊做快測,求個安心,問題又似乎不大….

珍珠宮

man11981 發表於 22-11-23 15:05
佢都唔想去多人地方,點會肯每次複診前去做一次核酸…近黎越來越多同屋企人拗撬,唔鍾意同住家人去街,又 ...

我睇到都覺得壓力好大,因為我都好驚有啲人嫌人清潔唔夠驚病,有啲似強迫症….

但佢諗唔通又唔肯食藥真係比較麻煩

首頁

尾頁

跳至