自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

little.k 發表於 22-3-19 22:53
媽媽知道你很愛我,但媽媽真的撐不下去了。每天活在壓力、恐懼、擔驚受怕之中,我真的很想讓一切結束。

下 ...

有咩講出嚟,睇下幫唔幫到你?個女咁乖,好需要你~~

子爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 22-3-20 08:07
明白想靠自己能力

但一時三刻也難揾工

係,仲有如果唔想綜援,方艙呢D工其實都可以做到,雖然有一定風險,但打齊針又較後生,防疫工作嘅人工唔低。冇絕路嘅,樓主要諗通~~一定會走出去~~

子爵府

2024年龍年勳章

little.k 發表於 22-3-20 08:16
我頭好痛,食咗止痛藥都無用,我好辛苦

應該係心緒嘅原因,呢個要靠自己諗通,心病還需心藥醫,可以去揾身邊信任嘅人傾下,或者讓心靈揾到寄托。。你係媽媽,為母則剛,要變強大~~
至於工作,唔知方艙呢D防疫工作你接唔接受到?好似人工都算好,雖然有一定風險,但面對輕症,又做好防護,其實應該都冇問題嘅。

子爵府

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 22-3-20 08:34
佢有小朋友要照顧
現階段其實好難出去做野

咁佢真係好叻。

照顧小朋友的確係一個問題,咁佢好需要領取綜援,完全應該。或者求助社署點樣幫手短暫照顧小朋友,等自己可以工作。。
不過,最重要可能佢心中壓抑未能釋放,可能求助心理醫生,或者同熟悉信任嘅人傾訴化解一下,因為生活中佢具體遭遇咩嘢,我地唔知,網友只能在此文字上俾D力量同關懷佢了。

crystal媽咪    發表於 22-3-20 08:45

子爵府

2024年龍年勳章

little.k 發表於 22-3-20 08:16
我頭好痛,食咗止痛藥都無用,我好辛苦

你要知道你好叻,自力更生嘅精神值得好多人學習。小朋友好需要你~~~我地同呢個世界都好需要你。頭痛應該主要係睡眠唔夠,休息唔夠,精神壓力大。你嘗試咩都唔諗,放空自己,一切都係浮雲咁,好好睏一覺。休息夠會有好轉~~~

子爵府

2024年龍年勳章

little.k 發表於 22-3-19 22:53
媽媽知道你很愛我,但媽媽真的撐不下去了。每天活在壓力、恐懼、擔驚受怕之中,我真的很想讓一切結束。

下 ...

妹妹,你快點應下大家,出來說話吧~
辦法總比困難多,尤其是眾人拾柴火焰高,這裡是溫暖的大家庭,一定能幫你找到出路~~~

首頁

尾頁

跳至