1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 Appleapplebb 的帖子

我個仔2歲5個月....都係未開金口, 佢理解能力係完全無問題, 但詞彙上我數過佢得20個左右...主要都係講媽媽, 爸爸, 奶奶, 哥哥, ee等....仲未識講雙語句...之前睇左個朋友介紹嘅言語治療師, 佢話佢言語發展遲左一年.......但我同我老公之後自己傾返, 覺得個言語治療師唔係咁pro, 佢一黎無同我仔warm up 就開始個assessment, 重點係佢無事先同我地了解我個仔平時詞彙同聽係學中文定英文, 佢所有都用中文, 但我仔其實用英文係識晒, 真係只係差打開佢把金口.....可能覺得佢先得30歲左右, 經驗唔知夠唔夠...所以我地決定再俾時間個仔

加上, 1)我仔個班主任2)我個做幼稚園老師嘅朋友同3)健康院嘅姑娘都講我個仔情況都仲係正常.

作為兩手準備, 我係等2歲半去健康院覆疹同與此同時剛入左表去協康排期

我都好期待d人講小朋友會無啦啦park著個制去不停講野....

P.S. 希望可以睇到多d人分享相關經驗...

複式洋房

回覆 莫失莫忘 的帖子

你個小朋友終於開金口...!! 你放心晒!!!!congratulations!!!!!!!!!

複式洋房

回覆 Clarkyu 的帖子

congratulations!!!!!!!!!

我都好期待呢一刻!!!!

首頁

尾頁

跳至