嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔該晒貝貝媽咪,

我都想 PART 2好耐架la, 但係我唔知做

而家有你幫手, 真係唔該晒

原文章由 貝貝 於 08-5-11 18:31 發表
請各位濕疹bb媽咪在此繼續分享

如需要觀看過往討論資料...pls click以下連結...謝謝!!

濕疹bb媽咪論壇 - PART 1

...

大宅

戒口好小事啫, 而家唔食唔代表以後唔食得, 你可以於小朋友皮膚好了以後慢慢試食番每一樣食物, 睇下重有無敏感, 當然以最低致敏的食物食先(或者以你小朋友對邊樣食物有最少敏感反應食先), 如通粉, 包包, 魚, 芝士, 旦黃.....

繼續努力啊!!!

原文章由 MOONCAKE111 於 08-5-12 17:49 發表
多謝貝貝mama

tpy,

我個囡依家要轉飲荳奶. 包包, 芝士, 旦黃,通粉等等....連魚都不可以, 煮粥同飯的選擇少咗好多, 但真係冇辦法, 介咗口d 皮膚真係 好咗好多. ...

大宅

你可以試下係吉之x或日本百貨公司(好似大間d百佳都有)買一d純米造的米餅, 如和光堂牌子(我無記錯的話)大概20多元30元內有一盒, 我仔仔以前都係食呢d米餅架. 若果小朋友對米有反應的話就要試其它la. 記住要睇清楚盒上註明的成份, 有份夾雜其它致敏成份.

原文章由 icookies1 於 08-5-12 19:12 發表
想買餅仔比濕疹bb咬, 有咩介紹呀, 邊到可以買到呀?

大宅

小朋友對紅蘿蔔, 菠菜, 薯仔,魚, 粟米, 蕃薯..等有無敏感? 若果無可以試下呢d有顏色的配料煲粥, 有味道又有不同色彩, 好吸引!

原文章由 soeries 於 08-5-12 22:46 發表
早知唔俾芝士啦, 見阿b 好耐無食, 牙仔又出慢左, 昨日俾了半塊仔, 點知晚間ar唔停. 都係唔好心軟. 依家連番茄都無食, 搞到唔知煲什麼粥, 日日唔係菜肉粥就係瓜肉粥, 佢今日開始唔想食粥啦, 有無好介紹? ...

大宅

啊, 原來如此, 唔緊要la, 起碼你知道暫時性戒口對皮膚有幫助, 不過切記食物戒口只是一個暫時指標, 一段時間後小朋友要慢慢再試食番不同的食物, (最好選天氣好, 皮膚沒有大問題的時間試食就更清楚肯定是否食物引致皮膚有反應).

希望你的小朋友好快無事.

原文章由 paltiBB 於 08-5-13 15:01 發表
tpy,

你所提及的食物, 我囡囡全部吃了都有反應, 現在餐餐食菜芯肉碎粥或節瓜+肉碎煲粥, 單單這樣食了3星期, 皮膚真的好番好多, 最少唔會成日ar.

大宅

看書見到一民間被認為有療效的舒緩濕疹方法,大家不妨參考下,根據各小朋友的實際情況而試試:- (我相信這些療方沒有太大的副作用, 試下無妨)

外用藥方
金銀花、地膚子、蛇床子、苦參、黃苓、白朮、花椒、明礬、黃柏各15,加適量清水煲半小時便成藥水,可用作洗患處,每天兩次。

天然對付濕疹油劑
(蠶豆皮適量,芝麻油適量)
把蠶豆皮浸軟取其皮,然後把皮曬乾,再用火把乾皮烘乾至乾焦,然後研碎,愈細愈好。用篩子篩出細末,加入芝麻油調勻即成,每日抺1次。

舒緩皮膚痕癢方法
可夏枯草半斤、片糖半斤,煲水後洗澡洗至水變涼為止。(皮膚有損傷不宜用這方法。)

首頁

尾頁

跳至