嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 濕疹bb護膚品資料及試用後的意見分享

我沒有用過, 所以不太清楚使用方法,但應該與肥皂用法相近, 先用水濕身,再搽沐浴露, 輕輕捽勻全身用水沖身, 用毛巾輕印身上的水份(不用全抹乾)即刻於3分鐘內搽cream, 便會令身體皮膚於最佳狀態下吸引cream及滋潤保濕皮膚.

tomum 寫道:
TPY

我又想問~~果隻cetaphil潔膚護膚沐浴露係要搽左上身再過水,咁搽之前洗唔洗自同阿b整濕小小個身先呢?唔該你~

大宅

你可以去"濕疹bb媽咪論壇"個topic內睇睇, 我已經回覆你.

謙謙媽ME 寫道:
我想問一問濕疹其實係點架?最近我發亞囝既右手手腕
同埋左手既食指與中指有五六粒無色既野突起,有少少
痕,咁發覺唔對路去左政府睇,咁就話佢係濕疹,但就無
紅無腫,但睇完各位媽咪既分享之後就開始有少少擔心
因為我都搞唔清楚佢生咩野,醫生話係濕疹,但徵狀又好
似唔係咁似,所以想深入認識,不如你地解釋多少少比我
佑好唔好? thanks !

大宅

你可以去"濕疹bb媽咪論壇"個topic內睇睇, 我已經回覆你.

KQB 寫道:
你地知唔知出便有隻, 話明防濕疹配方奶粉?
一罐幾多錢, 你地至買??

大宅

在大間的屈臣氏也可以買到, e.g. 銅鑼灣渣甸坊, 最好打電話問一問先去買.

朗朗媽咪 寫道:
tpy,
請問在那裡可以買到Mustela Stelatopia cream.
thanks.

大宅

cetaphil cream若68-75元/100g, 視乎你在那地方買. 通常藥房平d.

Minnieluo 寫道:
請問各位, cetaphil 沖涼液買咗幾錢呀 ? 我昨天去萬寧, $99特價, 葯房$92.

cetaphil cream呢 ?

大宅

I請你看PM.

[quote]
Minnieluo 寫道:
唔該, tpy & suiqq

tpy,我想再問

大宅

能恩低敏是ok的, 若是因為皮膚題而轉其奶粉, 以我所知還有牛欄牌, 日本森永或明治都ok.

大宅

放心, 市面上aqueous cream有很多牌子的, 大家的成份差不多, 不會有什麼大問題的, 除非是假貨

但若要買這些cream, 當然在有口碑的藥房買最好, 因為不會被騙, 如屈臣氏, 萬寧或尖沙咀的龍城(價錢最平).

大宅

小公主盈盈,

食物測試在某個程而言是有少許幫助, 起碼可以知道對那一款食物較易敏感, 不果隨著小朋友長大, 這些食物敏感是會有改變的.

你囝囝有幾大? 濕疹情況如何? 近日天氣轉變要小心啊!

大宅

係呀, 個隻半透明,好肥的膏應該是豬油膏.

Cetaphil 可以搽全身及面, 若只有少少濕疹, 基本上是可以用搽cream方法令皮膚變番好, 若情況變得嚴重時先睇醫生用藥.

最好不用凡士林, 因搽得多都不是太好, 你可到"濕疹bb媽咪論壇"睇下我地的討論有講及凡士林的.

ryan-mame 寫道:

tpy,

我想問下我囝囝剛五歲,佢濕疹並不嚴重,只係久不久係
手腳既出汗位有少少,之前搽 "rotopic" 兩、三次就會好
番,而家已經唔敢用,試過一次比較嚴重去睇醫生,醫生
俾個隻膏佢沖涼 (半透明,好肥),係咪既是豬油膏呀?
而定當佢有濕疹我先至會用佢沖涼。無事就用 Johnson
沖涼,Body Lotion 就用凡士林,面就用施巴,,我想
同佢轉用 Oilatum 沖涼,Cetaphil 搽身 OK 嗎?

Cetaphil 可唔可以搽埋面呀? 另外想問如果佢又再出少少濕
疹既可以用咩搽呢?

大宅

hi, ryan-mame ,

以下是我們在濕疹bb媽咪論壇討論過的資料:-

坊間用的膏:

凡士林 (含有 Liquid Paraffin) 對bb的皮膚唔適合用,因為會阻塞毛孔,如果bb的皮膚損了會整痛bb。點解仲有人用,因為好少人知道唔好,而且方便購買價錢便宜。

Aqueous cream BP

好多人都會用的膏 都係(含有 Liquid Paraffin) 唔好處同上。

以後買膏必須睇清楚是否含有 ( Liquid Paraffin) 成份,如果有就千奇唔好買啦。

至於你講個隻係超級市場好大支泵裝 (綠色蘆會潤膚露),我記得好似個樽身無提及有何成份, 對嗎? 若是的話最好不要給小朋友用, 對他們的皮膚會好d.

大宅

你千萬要記著所有有"cort"字樣的所謂cream是藥, 是有類固醇的, 不可以隨意搽在皮膚上. 當然要有醫生紙才可以買到.

至於aqueous cream則沒有藥性, 但就不可以搽在有損傷的地方,否則小朋友會好痛.

以你bb的情況而這可能只是皮膚問題而不是濕疹. 建議你搽cetaphil cream呢隻cream, 是我的兒科及皮膚科醫生介紹, 我已介紹很多bk媽咪用, 效果都好好, 你可以試下.

以下是我們在"濕疹bb媽咪論壇"提及的小兒頭泥, 皮膚問題及類固醇及aqueous cream資料:-

點解要用類固醇呢 ? 因為用完之後一定好好的,不過幾少的類固醇都有副作用,如果唔係非不必要都唔好用。

因為濕疹稱為『異位性皮炎』多數發生在六個星期以後的BB身上。患者會於面部、頸部、四肢、全身都會出現粒狀疹,患者異常痕癢,小兒會煩躁不安。這類皮膚問題會於一歲後較易控制,但有些則會持續至成年。

今次用完好番,咁下次再番發咁妳用唔用呢? 一定要明白濕疹係一樣會番發的皮膚病,點解有D BB 可以一歲前有改善呢 ,因為佢地無用類固醇,等BB自己的免疫力提升令到自己可以殺死病菌這才是正確面對濕疹的做法。每一次用類固醇都會令BB對抗病菌的能力下降。

在外國10個醫生 9個半都唔會開類固醇原因好簡單係因為副作用的問題。點解香港10個醫生 有 7-8個都開呢? 因為香港人是很心急,要好快見效,但濕疹係無得完全好番的。

濕疹嚴重的時候患處會有黃色液體滲出,這是感染了『金黃葡萄球菌』所致,研究顯示有90%患有濕疹的bb皮膚都有『金黃葡萄球菌』,如果有就要第一時間去睇醫生。

頭泥

頭泥好多bb都有係一個好普通及唔會影響健康的皮膚病,千奇唔好弄走d 頭泥,只會令到頭泥更加嚴重。BB的頭皮好簿,好容易就會弄傷頭皮,接著就會發炎。

坊間的做法:用橄欖油 和 棉花 幫有頭泥的BB 清潔頭仔及弄走頭泥,這個做法是不正確的。因為會弄損頭
皮。

真正的做法:每天如常的幫BB用洗頭水清洗再過水。不用特別照料。

濕疹

一個非常頭痛的問題,每每困擾家長及小朋友,濕疹只是一個統稱。濕疹到現今仍未有一隻藥可以完全治療到,只能夠防範。

以下是各類類固醇藥的級別:

Class I (Potency : mild)
Steroid : hydrocortisone 0.5-2.5%
UK trade name : Efcorteian Hydrocortistab

Class II (Potency : moderate)
Steroid : clobetasone butyrate 0.05%----------------
----------flurandrenolone 0.0125%-------------------
----------fluocinoline acetonide 0.0025%-------------
----------hydrocortisone with urea--------------------
UK trade name : Eumovate , Haelan (cordran), -------------------------Synlar 1 in 10 , Alphaderm , --------------------------Calmurid----------------------------

Class III (Potency : potent)---------------------------
Steroid : beclomethasone diporpionate 0.025%------
----------metamenthasone dipropionate 0.05%----------------betamethasone valerate 0.1% -----------------------fluocinoline acetonide 0.025% ------------------------fluocinonide 0.05% -----------------------------------hydrocortisone 17 butyrate 0.1% --------------------triamcinolone acetonide 0.1% --------------
UK Trade name : Propaderm, Diprosone,Betnovate,--------------------Synalar, Metosyn, Locoid, Adcorty-

Class IV (Potency : very potent)----------------------
Steroid : Clobetasol propionate---------------------------------diflucortolone valerate---------------------------------haicinonide 0.1%----------------------------
UK trade name : Dermovate , Nerisone, Halciderm

類固醇分4類,千奇唔好以為這4級係1級 1級咁樣上,因為第3級的類固醇可以高過 第1級別 1萬至數萬激素。

濕疹是無一隻藥可以即時見到效用,可以在數日好番晒果D一定有類固醇,而類固醇係唔可以不斷用的,因為BB的皮膚組織很細膩,好容易傷害,搽可能令到佢自己的皮膚免疫力不斷下降形成唔搽唔得的地步。

坊間用的膏:

凡士林 (含有 Liquid Paraffin) 對bb的皮膚唔適合用,因為會阻塞毛孔,如果bb的皮膚損了會整痛bb。點解仲有人用,因為好少人知道唔好,而且方便購買價錢便宜。

Aqueous cream BP

好多人都會用的膏 都係(含有 Liquid Paraffin) 唔好處同上。

大宅

Pls check your PM. Sorry for delay.

TTMA 寫道:
請問有無好的皮膚科醫生介紹, 因我的1 yrs 囝囝近眼睛位置生癣, 巳睇專科, 但不太見效, urgent !!!!

thanks

ttma

大宅

只要這cream沒有類固醇, 香料及其它化學成份, 應該可以搽在bb皮膚上, 或許你可以再問那位藥劑師意見.

因我沒有用過, 所以未能給你意見.

vivien210 寫道:
各位媽咪妳們好,我想請問有沒有媽咪幫bb用過一隻叫做calmiderm cream的cream,因為我媽咪買咗一支給我,她話是一個藥劑師介紹給她的,如果有媽咪用過的話,可否話給我知這支cream ok嗎?for bb 濕疹ok嗎?thank you

大宅

好, 唔錯.

happypo 寫道:
Cetaphil沖涼好唔好呀/

大宅

以下是david cream及california cream的網址資料:-

[url=http://www.hoskingspharmacy.com ]david cream[/url]

california cream

或許你可以試下這些沒有藥性的cream, 看看其效用如何?

SY_Mom 寫道:
tpy,

Thanks for your detailed info for eczema.

Regarding you said "9.5 doctors abroad won't use steroid cream on the babies/young kids ...", I would like to say something about it.

As far as I know, in US, 9 out of 10 doctors would telll the parents to put at least 1% Hydrocortisone (steriod cream available in pharmacy without prescription) on their babies as young as newborns.
My boy's been using 1% Hydrocortisone since he's about 3 to 4 months old til now (almost 3).
My friends' kids have been using 1% to 2.5% Hydrocortisone since they were little babies too.

Now the doctors even told me to put the Betamethasone (class 2 or 3 - moderate to severe steroid) on my boy after he turned 2. They didn't even tell him to try 2.5% Hydrocortisone first, coz they said the Hydrocortisone is very mild and for little babies only. They didn't think the 2.5% Hydrocortisone will work on him, especially the hands and feet are tougher areas of eczema to go away.

You all are lucky in HK, coz you got many more choices of creams than us in US. Here, mostly we just use steroid, Elidel (non-steriod but could cause cancer), Aquaphor, and Cetaphil.

I couldn't even find out the info of David cream, except that its major ingredient is antiseptic.

大宅

OK, 視乎你個小朋友用得好唔好. 好難一概而論話絕對好.

happypo 寫道:
Cetaphil沖涼好唔好呀/

大宅

天使媽媽,

謝謝你的鼓勵. 大家互勉之.

首頁

尾頁

跳至