婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係唔知點算好-深層矛盾 3

如果攞把秤出來,各有不利,但邊個大鑊啲呢?好明顯。
對方事後申報,被一個公民出手啪咗一個耳光,冇即時報案,冇驗傷,冇傷㾗,事後得一個講字,公民可以話這並不是一個耳光,是對方說話時,一路講,一路把面貼近,愈說愈近,口水都噴到公民臉,口氣難捱,公民唯有用手撥開對方的臉 各有各說,口同鼻拗,佢冇傷㾗,公民亦冇口水㾗可查,咁叫XX叔叔點評理呢?
但一個非公民,在人家地頭犯盗竊嫌疑,且苦主是其**人太太,正常**人都保佢,但**人都唔保佢冇做過,雖未人贜並穫,但嫌疑未消,點伸請留低? 邊個蝕底啲呢?邊個佔上風呢?
唔係話要有風駛盡X,俾係我,我會乘勢要發緊萝嗰個自動自覺番鄉下,重新起步,學好番文(強國都有番文讀),另找他人做監護,仲有一絲希望。如果佢肯自己走,就留佢一線,俾個機會佢
硬碰,唔係你駁唔過,係佢唔敢駁但係…除非…你講嘅不利並不是一個耳光的問題

My little Son

男爵府

補充…當然聽A爸分析,最靠得住,我哋等緊學野

男爵府

引用:最衰我唔可以喺度(public forum)講太多我

原帖由 A.Yin 於 12-07-27 發表
最衰我唔可以喺度(public forum)講太多

我今日已經喺X館磨咗半日,班X人叔叔已經覺得我極煩
關於盗竊嘅事,一定照事實講,事實係有人不問自取,至於係邊個取,你冇見到,y要一力承擔,話係自己攞,然後俾咗8用,X人要起訴誰,都唔係你話事,y鍾意犧牲佢自己以後連travel visa都攞唔到,係佢嘅選擇,與人無尤
不過我反而正在猜測xx叔叔點解變得不耐煩…(pm you a bit later)

男爵府

A.Yin, 我pm咗你,但接連按錯制,有一大截重覆了,你咁聰明,一定可以濾過,知我講咩的, sorry

提多樣,有人作故仔嘅話,只要楔而不捨,xx叔叔焗住都要做野,久唔久又話要再問事發經過,chok得兩chok,作故仔嘅,遲早露破綻 呢個係耐力賽,加油!

男爵府

呢個係特久耐力賽,既然xx叔叔都話give them some times, 咁你要好好抖抖,瞓番夠先再諗。
瞓醒,抖夠就諗諗,係時候反客為主,主動出擊,好似你爸爸主動打電話俾大官咁
係時候set個time limit for receiving "降書", tell them: if no 降書 is received within x days, futher action will be taken, eg. a letter will be sent to the school and immigration dept., student extend visa should be impossible

男爵府

引用:救命呀呀Y成功說服我媽咪了!呀Y頭先打俾媽

原帖由 A.Yin 於 12-08-01 發表
救命呀

呀Y成功說服我媽咪了!
Objection! A.Yin, 唔好喊,唔好煩,解釋俾媽媽聽,如果而家退縮,以後就真係抬不起頭了。
佢哋除了毁你心意,問題還牽涉原則和尊嚴,而家堅持,解決當前問題(甩監護身份,據理力爭應有嘅尊重),日後都仲可以以"理"相待,相反如果而家低頭,以後就更加有理說不清,要順從Y嘅理而行,到時想昂首闊步就更難!!!

男爵府

A.Yin, 看形勢仍然高一綫,真理必彰,靜候你佳音,加油!
記得小心身體
你行得正,企得正,佢哋向xx叔叔作故仔,作作吓,好易連劃假龜事件都自爆埋,Y有可能因為咁走為上著,佢最好攪到自己連再入境都腳軟就very good.

男爵府

A.Yin, 你提過"天使"出來叫你算,寃寃相報…但係你知唔知魔鬼最喜歡扮天使 如果算數嘅話,公義何在?真理何在?天使會叫人放棄公義、放棄真理嗎?放棄咗將來條路易行嗎?諗清楚,呢個真係天使?
而家你不是在害人,你唔係3安白作,你又唔係誣蔑佢(千祈唔好做呢啲野,做咗就會成為你weakness,成為被攻擊嘅位),你只係申張正義,據理力爭。正如之前講過,今次解決咗之後,他日與@@##還可以"理"相待,退的就…
樓上有人提過,大官之上有大官,你不賣任何賬,@@奈你不何時,佢自有方法。
呢個官做埋啲咁野,不如召8番歸,重新出發,起碼protect 8 from hearing in Au,都唔知佢個腦裝咩嘅

男爵府

唉~ 呢個無良Y,無所不用其極,自己嚇到唔敢留澳,為見個仔,又再次利用老人家

A.Yin,你做得非常好,唔開心唔好屈屈埋埋,見psychologist時盡情傾訴,聽多啲輕鬆音樂,想上來宣洩吓時就上來,隨心而行,唔洗俾壓力自己架~

發生在唔同時區嘅事,唔好理喇,嗰班怪獸做的都不是人的所為,不同時地無謂因為佢哋而唔開心,enjoy the time with yr mummy in Australia.

祝福你~為你祈禱~

男爵府

A.Yin,我唔識點安慰你,但可以和你理性分析....

老人家上回去到澳洲,完全不是你做成的,她是被@@利用來制衡Y,是Y委託AGENT把屋放租,迫仔向她屈服不成嘅結果,亦與8事件無關,right? 你當時係要避走,所以不能現身照顧老人家,而且以你狀態亦不宜照顧老人家,你都係無能為力,所以不要自責沒有好好照顧她。
之後8嘅出現,老人家在你舊居時都沒有大問題,問題出在Y到又硬將8搬入屋,又捕你回去,結果攪到老人家唔打針,要入院,又是Y攪出來的,最後你倆夫婦都可以照顧老人家幾天並安全地把她送回香港,事實這一回是你倆夫婦救了她,因當時Y仍在澳,如果老人家再和Y共處久一點點,昨天發生的事,當天已發生了,所以你不要自責。
8偷竊被告,@@/大官攪你公司... 呢啲事,根本唔會影響到老人家又要以停藥來幫拖,她停藥事實上與你一點關係也沒有,係Y避走回香港玩到自己呀媽要生要死,Y利用老人家迫自己個仔回港,在我眼裏,你真係做得非常好,你勸了M回去見老人家,真係問心無愧,你現在已經31+WEEK,我本來是勸你千萬不要回香港,因為頻頻樸樸,係好易早產的,估不到我都未勸你,老人家今次玩命,玩大了,I'm so sorry to hear that.
你真的不要自責,老人家屢次以停藥來控訴的對象是她的兒女,並唔係你,你嘅行為根本唔會影響到老人家要以死相諫,嗰班怪獸當然會繼續推卸責任,你都明知他們是這樣的人,你不必配合他們來將罪名揹上。
你雖然未有宗教信仰,你人在澳洲,不妨到附近敎堂坐坐,那裡會有令人找到平安寜靜的感覺,如果你可以在那裏找到平安,你可以嘗試用自己的說話向主耶穌祈求,交託婆婆給祂好好照顧.... 主懷安息

男爵府

A.Yin, calm down and take it easy. 如果真係咁啱設靈時候,bb要出世,no matter係早產or遲生,都係天意,就算佢哋快快脆脆攪都有可能發生的,所以唔應該混為一談,佢哋有佢哋拗餐飽要點做,你哋都唔好理,你哋有你哋做好一切準備,再講如果Y要同佢細佬癲,佢自己大可嘈 /lur/嗲/摙/dup佢自己老公,佢自有佢自己方法,叫佢對住自己個仔就慳番啖氣,留番來攪自己老公仲好。
至於8事件,let it be,其實8父or商人一早都知你哋唔想做監護人架啦,應該係佢哋主動開出條件,你無需替他們急,況且at this moment, 一日有呢件事吊住,Y一日都唔敢入境,你應該趁呢段時間好好歇息。其實如果佢哋有合適人選承接監護人一職,點會死摙住你哋唔放,你提出叫佢轉,佢都冇辦法,只有用其他手段要你哋屈服eg.攪你公司,so 你而家去提出呢個offer冇咩作用,加上老人家剛走,你喺呢個moment出offer,並不是一個good timing。現階段要甩監護人一職,只有時間幫到你,一係8父趁未有傳票召8回家,一係學校唔再俾佢extend visa, 再唔係就guilty after hearing要離境,呢3個情況都唔係你可以控制,所以冇必要喺大家心情都咁差嘅時候開出一個冇咩用嘅offer.

男爵府

恭喜 你要好好坐月呀,呢個月(最好計夠頭100日),坐月坐得好,第日老虎都可以俾你打低,你明我講咩啦
我都擔心你住處暴光後遺症,但想深一層…個租約好似得半年,應該剩番冇幾多個月,是嗎?想繼續秘密嘅話,揾過第個地方囉,冇野解決唔到嘅
你而家唔好諗太多,呢個月有媽媽,有M,有你爸在身邊保護你+bb,你安心養好身子,有精神,有體力,加埋bb出咗世等啲hormone 平衡番發輝埋做母親愛子女嘅潛藏力量,你打個噴嚏都可以彈開啲無謂人,加油呀!
p.s. keep on pray for you

男爵府

咩律師獻計,咁奇怪,湊孫可以分多啲?! 唔好玩啦,湊孫即有額外收入,即係同仔關係密切,有人照顧啦,點會可以分多啲架。 應該叫佢斷六親,無人無物,無親無顧,咩都冇,先有chance話老公唔照顧佢唔得,佢冇咗個老公連社會地位都冇埋……,咁先可以攞盡嘛,叫佢連接濟嗰啲寄生蟲都要停止添呀,有多餘錢俾人,即係唔駛佢老公照顧啦。 其實係咪佢自己諗出來,想夾實個仔?!

A.Yin  唉,要我哋話唔想養個女喎  發表於 13-3-9 20:25

男爵府

引用:BB咁細個,帶佢周圍走始終唔係幾好,而且佢

原帖由 A.Yin 於 13-03-09 發表
BB咁細個,帶佢周圍走始終唔係幾好,而且佢打的針都係針對澳洲的菌,面對香港的菌冇咩抵抗力。𠲖家 ...
佢都痴痴地,教佢咁做嗰個都唔正常,過個孫佢名下,商人都冇責任養孫,點會分多啲,首先佢應該叫個仔同佢脫離母子關係,跟住話佢自己老蚌生珠,同商人有咗,係商人親生骨肉嘛, 咁呢個商人先有責任養。你叫你c6同佢講,叫佢咁做,分多啲機會大到不得了,冇可能過個孫俾佢,過咗佢一毫子都唔會多
想什麼一年3個月?!脫離咗關係先講啦
嗰兩條寄生蟲都幾難杜,佢話係Y昆佢過來,咪叫佢問Y攞錢,至於佢想放租間房,當然no way, 吩咐securit,留意,唔可以有第三個人even accompany with them 都唔入得

男爵府

為你鼓掌!

商人揾呢個似番正常律師,唔似得Y嗰個教佢強搶孫女撫養權

首頁

尾頁

跳至