少年成長

跳至

首頁

尾頁

洋房

完完全明白你感受,我現在每晚也是如此,女兒每晚把功課拖到深夜2-3am,然後發癲要求明日唔返學,現在每日都身心疲累,唔知等到幾時佢先肯自覺

洋房

回覆 lam0903 的帖子

我女兒在讀中一 age 13

洋房

係處理這種情况,有兩種说法: 社工門說应盡量鼓勵孩子返學,返得一日得一日,另一種說法,不要强迫他返學,等他自覺,尤其女孩會易有這種,我女兒每天自殘也是在逃避返學,而家我只係守得一日得一日,因她對轉校想法仍無動於衷

洋房

回覆 Summer@CC 的帖子

大家都经歷緊,有冇D心得一齐分享吓,我先分享啦,我個女心情好時,講吓我以前年少時遇困難經曆,她仍是會聽,年青人似乎不能以"認真mode" 溝通。 另外,輔導員 引導我,只專心想當前的事,一切我擔心的未來事情,一概不理,因為还沒發生,這种想法幫到我一点点

洋房

回覆 lam0903 的帖子

剛分享完,我個女又喪叫要死,大家知否中一辍學的安排及後續事情? 纠纏咗四個月,终於要行到呢步....

洋房

回覆 asa2012 的帖子

謝謝,要再約社工傾,有可能要見醫生...

洋房

lam0903 發表於 19-5-16 21:26
佢因為咩唔想返。如果係呢間學校,那就轉校。因為病,就停學睇醫生。 書遲下讀唔係大問題,健康重要。 我 ...
過了四個月,仍然冇確實答案,英文同學業应是主因,麻煩的是佢任何人都唔見,我都想佢快D轉校,worst case係等 教育局 嘅人上門

首頁

尾頁

跳至