自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

aimenchan 發表於 19-6-29 18:13
今日拖住5歲半小朋友搭地鐵,佢坐左落關愛座,同時有兩個自稱老人家既阿太,但望落似50幾,一個坐到關愛座 ...

樓主唔好嬲,我明你嬲啲咩,有些老人家持老賣老,態度老馮,的確令人氣憤,不過都可以藉此教小朋友,要禮讓老人,佢在單打你時,你就應該同個女人講「啊,你老___!你需要個位,唔緊要」轉頭再跟小朋友講「我們讓座給婆婆好嗎?婆婆真的好老好老,身體又唔好,婆婆好需要個位,你看,婆婆冇位坐,已經都開始唔開心了,我地就讓俾婆婆好嗎?」這樣語帶雙關,我覺得咁樣解決會比直接跟佢嘈較好。

記得,以上說話要語氣要平靜,不要太串。 [/smile

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

aimenchan 發表於 19-6-29 20:43
佢地2個唔聽你講架,自說自話,初初單單打我有忍住,最後推我,我真係忍唔住。呢度好多人都叫我忍,下次唔 ...

明白你,有時啲人無理取鬧,個吓又真係難忍,仲要衰到郁手郁腳,都好難唔火。不過點都好啦,呻完舒服啲就算,唔好再諗佢。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

幸福花 發表於 19-6-29 20:41
以前無關愛座。啲人自動自覺讓座。而家有關愛座。啲人打交都要坐。

係囉,真係徒氣,要讓就點都會讓啦,唔讓既亦點都唔會讓..... 搞到現在車廂迫滿人,企位都唔夠,卻吉了個關愛座都冇人敢坐。。。。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

首頁

尾頁

跳至