興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 2至3歲的乖寶寶, 又看些甚麼?

米主
我的乖寶寶超齡(3.5歲)
傾得嗎

Small_Cloud,
可以選擇一些簡單的兒童繪本比仔仔看
其實選擇書籍好睇個人喜好

我自己就偏好臺灣既兒童繪本,尤以"信誼"(上誼)出版既圖書為首選,她們的圖書畫風清新,故事簡單,是不錯的選擇

Click入呢度..了解多d作參考

香港的圖書館內有很多系列,有空的話去尋尋寶 :-P

男爵府

Small_Cloud
我囝囝睇過好多本繪本書 要數佢最有反應(心愛)既有幾本可介紹

張開大嘴呱呱呱
--係一本pop-up書,內容簡短有趣, 每打開一頁,就是一個立體動物,每次打開+我扮聲,囝囝都份外興奮:lol:

長鼻子豬
--與"張開大嘴呱呱呱"相同

子兒吐吐
--其實係我喜愛呢位作者(李瑾倫),從而給我囝囝看 :mrgreen:
呢本書影響我囝囝到現在以為食粟米會all返粟米粒出黎 :mrgreen:

呢本圖書館一定有得借閱,但首2本就唔知 ?-(

再傾 :mrgreen:

男爵府

tattat
pop-up書係托朋友o係臺灣買返黎,唔知hk邊度得賣呢

男爵府

KelvinMaMa 寫道:
小米米,

我覺得兩歲的小朋友一定要看- 亮亮成長故事
我個仔看完中文再看英文, 每次去圖書館都話要找亮亮

我囝囝又係極度鍾意呢套書,已經睇到甩皮甩骨

去到圖書館揾到亮亮嘜頭既圖書就好興奮

jychan
Eric Carle亦是我欣賞的作者之一,佢既另類畫風,充滿色彩及幻想之餘又不離正軌....marvelous

我有一本中文版的"The very lonely firefly"(好寂寞的螢火蟲)--書最特別既地方係當翻到最後一頁時,書上既隱藏式裝置,會令書中的螢火蟲尾巴發出一閃一閃既亮光(類似閃燈聖誕咭)....夜晚睇好靚
(此書亦是購自臺灣 )

米主
你又分享下

男爵府

除希望"培養乖寶寶閱讀興趣"外,我同時希望能刺激囝囝的幻想空間及培養他的創造力與想像力:-P...

米主
比小朋友睇既cook book有乜好介紹

唔想on-line訂的話,知唔知"怪叔叔"o係邊度可以買到

男爵府

米主
我知你好多o野未做又好忙 ....等你

想要cook book繒本...我仔鍾意玩家家酒 -->最叻扮我煮飯又扮茶餐廳伙記,日日逢上我至愛的"茶走"逼我飲...係咪好sweet呢?!

我又想鑑賞小mi的仿Eric Carle小作品 :mrgreen: :mrgreen:

你點知我買左本簡體版

rleung
圖書館借來的書,我都係會抹一抹至睇 :-P

首頁

尾頁

跳至