自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

帶住小朋友一定唔跟團,限時限刻之餘又要等人,自己一家鍾意訓又得,慢慢又得。

去旅行係去有興趣既地方,唔係完成任務,唔係為咗去而去,同廿幾個陌生人綑綁一起有咩意思?

意大利係好地方,一日一個雪糕真HAPPY。

的確要留心爬手,人多如地鐵、景點要留神,唔好比吉卜塞細路埋身。護照留係酒店只帶影印本。唔好行人少既路,有人查你身份堅持要係人多地方查,絕不可跟佢去後巷。我重會"涉"D錢同信用卡係鞋底以防萬一。

yuyueng    發表於 24-3-12 10:49

伯爵府

baby7 發表於 24-3-12 10:09
其實如果無治安問題,我都毫不猶疑自己去
但我哋無去過歐洲,所以有啲顧慮

真心你去歐洲預咗有治安問題,我十多年前一家四口去已全部親身經歷,而家多咁多難民只會更差。

心得就係坐地鐵要將細路夾係中間,兩個大人對望,留心有冇人係對方後面有盅惑。著衫普通要唔起眼,唔會為打卡著得靚。去小眾的景點,人少就玩得開心

伯爵府

chocolatebean 發表於 24-3-12 10:51
樓主話老公DRIVING, 更加唔洗驚啦!

而家唔肯定,十年前佢地唔興自動波,租車我都係要掍波,指定要自動波一來貴,二來我見過去到都可以無車,當然可能係個別情況,而家可能無問題。

大城市比如羅馬好多限制,游客唔識睇,未必會明,唔建議揸車。我係法國瀨野,泊錯傷殘人士位,罰120歐,須然最後無事,但都驚架。

重有當地人教停車絕不可放任何野係車內,有野一定要放尾廂睇唔到的地方,一個袋或一件衫都唔好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊