少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主:

各位媽媽!我地一起加油,唔好灰心!我地自己那些年亦曾經少年過, 反叛過,和父母鬧交過,唔聽話過!父母亦好好愛惜我們!放開些…………讓孩子知道感受到我們的愛和關懷

複式洋房

babycws 發表於 19-5-15 09:08
回覆 Summer@CC 的帖子

大家都经歷緊,有冇D心得一齐分享吓,我先分享啦,我個女心情好時,講吓我以前年少 ...

係呀!有時我們太擔心叫佢呢樣唔好果樣唔好!回想自己兒時,亞媽唔我呢樣唔好果樣唔好!兒時的我偏要做,佢越叫我越更要做,其實兒時自己都沒有什麼特别原因!就係 你愈要擋我越要做!而家有時我兒子14歲!當有些事情(那當然不會有危險大前提)我有擔心!我分析話佢知個後果! 叫佢自己諗清楚! 我唔會(好似以前再話唔好做) 我做呢個方法原因!係想令佢將來無論發生什麼事都會想想後果! 從而 啟發 去這個會想後果的思維! 我都唔知道啱定錯, 但係起碼唔會越叫越唔好叫做!

複式洋房

babycws 發表於 19-5-15 09:08
回覆 Summer@CC 的帖子

大家都经歷緊,有冇D心得一齐分享吓,我先分享啦,我個女心情好時,講吓我以前年少 ...

例子 中一期間話想同同學去 網吧 打機, 我同爸爸都好唔想佢去超級擔心! 頭尾爸爸就講咗句 你去機鋪未成歲數! 你入去冇警察就由自可,有警察你未夠歲數咪會畀人拉囉你!自己諗清楚
!之後佢叫埋D同學唔好去! 起碼都可以平平靜靜處理問題! 大家冇鬧交

首頁

尾頁

跳至