自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 9999金 的帖子

我跟貴豪去普陀山同九華山,去左6,7年喇~基本上每年都去一次。比較多人去普陀山,有次仲見到張智霖夫婦tim~

如果第一次去,我建議你跟團去,我就跟開貴豪,佢差唔多日日都有團出發,價錢係少貴,但佢網上個價已包埋稅同埋領隊導遊費了,行程都包曬咁多餐了,唔使額外比錢。

普陀山其實而家都幾商業化,但係我覺得都值得去的,去完會順d,越黎越好咁,跟團去,佢會帶你去曬大部份景點的寺廟,要行山既景點都有,例如西山,洛伽山等等,但唔算太辛苦,一般4,5月或9,10月去會比較好

我去左幾次都選擇跟團去呢,係因為第一,唔想煩咁多,跟團會安排好曬,第二,跟貴豪去,可以係寺廟入面做大敬,即係早上3點幾同高僧一齊唸經,做法事,呢個如果自由行就未必有得做了

我仲有跟貴豪去九華山拜地藏菩薩,主要係消業鄣,如果你有興趣我可以再分享🤗

複式洋房

回覆 JOYCENGYW 的帖子

我同常4,5月或10月去,暑假去超熱呀

複式洋房

有d導遊會話最好連續去3年拜拜,咁會好d但係其實冇話規定一定要年年去,我自己第1次去係被迫陪阿媽去,拜完覺得順左好左,第二年就會自己想去,到而家係我主動約埋阿媽一齊去^^

不過菩薩係心中,如果冇時間,係屋企上香或去廟裡拜拜唸經都可以呀,去普陀山同九華山,主要想做法事,同埋果度風景靚,空氣好,當散下心都好呀

複式洋房

如果你係普陀山求左,應驗左,係應該要還既,不過你可以係求神的過程向菩薩承諾,如果應左你所求,你會係香港拜拜叩謝菩薩,始終都係守信用緊要d,去唔去普陀山還神唔係最重點
供品個d我地通常帶香,同埋糖果,如果冇帶香,當地寺廟有提供的

複式洋房

係呀,去一次咪當參觀下,感受下,跟團去住的酒店都唔差的,不過要全程食素
如果真係想拜菩薩,跟貴豪會好d

如果想去行下睇下,好似之前永安都有攪寧波,普陀山團,不過可能拜一兩個廟就走咁,觀光為主

複式洋房

回覆 zbt 的帖子

係呀,我都覺得係果邊,好舒服,好放鬆,不過而家遊客越黎越多喇

複式洋房

普陀山觀音菩薩可以求自身,姻緣,子女,健康等等九華山地藏菩薩可以消業鄣,令過世親人過得好d,從而令自己可以順d,褔報好d

複式洋房

回覆 小華子 的帖子

唔好,有好多間廟,每間廟都有供奉觀音菩薩,只係菩薩化身有些不同,例如送子觀音,千手觀音等等

複式洋房

回覆 VenusSasa 的帖子

普陀山 4,5月或9,10月,不過9月可能打風,冇船去普陀山

九華山我通常10月尾至11月中去,因為之後會好凍好大雪,會封山唔去得,要到第2件既2,3月先開,暑假又好熱,近南京果邊,九華山有個好緊要既景點天台山,要行1千幾級樓梯,太熱真係行唔到

複式洋房

回覆 20020116 的帖子

香港我通常去旺角觀音廟同埋荃灣龍母廟,入面都有供奉地藏菩薩
如果有時間可以去九華山,係地藏菩薩道場,可以放炙口,消業障,令你過身既親人過得好d,我真係試過有d比較難解釋到既經歷

而且九華山風景好靚,暫時未有普陀山咁商業化

複式洋房

回覆 20020116 的帖子

之前貴豪有出過8天團,去曬九華同普陀山,不過呢隻團好少,一年得一兩團,我問過參加過既團友,佢地話幾辛苦,我自己通常一年去九華一年去普陀咁,會舒服d

自由行我未試過自己去,所以答你唔到,不過兩個地方都分得有d遠

複式洋房

佛頂山,法雨寺,南海觀音,不肯去觀音

複式洋房

可以,佢會有經書提供,識就一齊唸,唔職就聽下都可以,全程要跪,同叩拜,上香,零晨3點左右到6點

複式洋房

回覆 herman-mame 的帖子

係呀,南京牛首山真係好值得去

首頁

尾頁

跳至