自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

案中老婆的行為明顯利用社會同情心,獲取最大利益。$200萬醫療費中,她家庭付出了多少?而化療和標靶,私院同公院的價錢相差很遠,但她卻把私院價錢計在$200萬中,嚴重誇大財政困難。文中又提及日後生活費的困難,實情卻是她受過高等教育,絕對可以重投工作市場,更莫說她現為full time mum但又聘有工人。
作為三個孩子的母親,應以身作則,做個自力更生的榜樣,而非誇大自身困難,扮演弱者/受害人。社會無數人受癌症之苦,但大部分人均咬緊牙關,自食其力,而此家庭卻在享受私院服務的奢侈。各位BK媽媽,如有認識病人有真正財政困難,但不懂求助,請讓更多人知道,讓善款用得其所!

JaneJaneT    發表於 19-6-8 19:06
koobabyjust    發表於 19-6-7 15:11
sonet    發表於 19-6-6 14:31
la_source    發表於 19-6-5 15:17

洋房

木土土 發表於 19-6-5 15:15

你其實有無實際證據,那位媽媽「邊句」係講大話?

詳情可去佢個眾籌link睇佢提供的資料。
佢地只提及consultation用了7萬(佢facebook account透露)然後就列個$200數出來叫人捐。所以目前為止,除左個7萬,佢地冇出過其他錢。
至於化療同標靶,因為我親人在公院醫過,知道比私院平至少三成。
至於佢冇做野同有工人,可在hk mums group內得知。
如果認為批評不公,請多看蘋果暖流,或香港癌症資訊網,很多家庭連籌十萬也無力。
我的目的是令善長資源分給真正弱勢的家庭。而非叫人見死不救。

洋房

DebuPegg 發表於 19-6-5 15:40
會唔會個爸爸唔算香港人

係政府醫院要計外國人收費,所以貴好多,同私家醫院洗費一樣??

絕對不會,否則呢位精明媽媽一早講左。

洋房

木土土 發表於 19-6-5 16:02
佢唔係最需要幫助的弱勢家庭,同佢行騙,係兩回事!

你所講資料也是公開,咁佢講咗乜野大話?

不透露事實的全部,誇大財政困難,就是行騙。騙取同情心,尤其可恥,枉受高等教育,枉為人母。

洋房

麟媽媽 發表於 19-6-5 16:25
根本就係,我妹夫係英國人平日電視都唔睇,佢都知呢單嘢,佢都有捐錢,因為我妹夫自己親身經歷過係公立醫 ...

你有責任向妹夫講出事實的全部。
當然,如果他從來只活在白人的circle,就不會明白一般市民的艱難和自食其力的可敬。

洋房

麟媽媽 發表於 19-6-5 16:40
我妹夫明白喎,我妹夫都認為去私家係較佳嘅選擇,世界各地都有基層嘅人,白人嘅圈子幫返白人其實係好正常 ...

多謝告知。咁講,白人社區好團結,更重要的係有錢。they can always live in their bubble. many of them never try to integrate into the local community anyway.

洋房

麟媽媽 發表於 19-6-5 17:04

其實我哋中國人最差就係有一句:各家自掃門前雪,不理他人瓦 ...

呢點我同意。人在外地,自會較為團結。
但我出呢篇文的目的,就係要等多d人明白佢既情況並不是所描述咁worse,同請社會將善心用在真正的弱勢社群。

洋房

嵐嵐喵1234 發表於 19-6-5 17:21
去腫瘤科復診次次都2-3百人等睇醫生,個個都生cancer,有幾多個有200百萬呀?無錢咪睇政府囉,好多人做完化 ...

我想問下雞丁媽現況如何?有需要bk都可以發起幫助她啊。
散播正能量,一起幫助身邊真正有需要的朋友!

洋房

麟媽媽 發表於 19-6-5 17:22
其實你係BK講都冇乜用,呢度唔會有幾多人捐錢嘅咋,如果你係白人圈子講,佢哋未必會認同,講真班expat 不 ...

你分析都有理呀.不過佢係hk01 出文..又改月入6萬做數萬..總總行徑都顯示佢有心想人同情佢..
而家多個港媽知道真相,就多一分監察力量!當然..hk01都有責任唔好做做幫兇騙取市民同情心。
至於expat..呢位女士的精明就在於懂得利用expat社群

洋房

kvin 發表於 19-6-5 21:25
續上

以最快時間做手術,家父手術後必須入住ICU,但3,5日內如轉不了普通房就立即要轉公立。我亦要日日返工 ...

Cannot agree more。
祝你爸爸身體健康!

首頁

尾頁

跳至