自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

snorlax 發表於 24-2-24 07:13
一向有睇專科醫生,以前阿女有尿床問題,而家好少會尿床,但夜尿多開西藥,但西藥副作用大食左半年佢頂唔順 ...

有副作用咪同醫生商量食低D份量,好過完全唔食,要食抗尿藥情況屬嚴重,中醫唔work

伯爵府

snorlax 發表於 24-2-24 08:52
睇咗兩個中醫冇效果,隻西藥已經降過份量一次,但依然有副作用只係冇咁多好快就舒緩,但都搞到返學都冇精神 ...

尿崩症
通常在嬰幼兒期或成年初期發病,男性發生率較高,初期症狀包括頻尿、口渴和多喝為主,夜尿會逐漸影響病人睡眠。隨著病情逐漸加重,病人若在排尿後未補充水分可能造成嚴重脫水,甚至引發癲癇造成腦損傷。

伯爵府

annie133 發表於 24-2-24 08:54
尿崩症
通常在嬰幼兒期或成年初期發病,男性發生率較高,初期症狀包括頻尿、口渴和多喝為主,夜尿會逐漸影 ...

針對尿崩症的症狀可使用抗利尿激素藥物(DDAVP)來緩解症狀,有口服、皮下注射和鼻噴劑等方式給藥。

會唔會鼻噴劑少D副作用?另外焦慮也會加重頭痛疲倦等

伯爵府

snorlax 發表於 24-2-24 08:58
抗利尿激素分泌不足同阿女先天性膀胱容量細,夜尿自細都有12歲前成日半夜尿床,而家極少了尿床依然多夜尿, ...

隻藥用咗咁耐點解而家先話有副作用?
是否青春期有其他焦慮等問題

伯爵府

snorlax 發表於 24-2-25 09:37
昨晚元宵食飯飲多咗又驚自己萬一發廁所夢醒唔切瀨尿,阿女間房仲有啲尿片未用完就拎嚟用,阿女早上搵我傾訴 ...

佢根本係缺乏抗利尿激素(DDAVP)的尿崩症,自身不懂分袐(可能基因病),佢點唔飲水都冇用,一晚都0.9L小便,必須藥物補充, 而家攪到又著尿片又訓唔到,兩害取其輕,不如接受個病同治療,鼓勵佢好好地接受和調較好西藥,找個有耐性和鼓勵她得她信任的醫生也很重要,你食緊咩藥?會唔會有其他新藥選擇?先唔好否定西藥,有需要都要用

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊