自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 21-4-23 15:01
你嘅不樂觀,只係就着當前局面,就斷言對將來中國不樂觀,但我睇到嘅係,中國對外對內,都正在不斷調適, ...

所以我咪叫人儲定錢。
中國一但啟動內循環。香港經濟必定受影響。
有些問題 大家系睇到,但未必解決唔到。
要解決就要割肉,而香港就係一個割肉既地方。
減少遊客黎港,要距地留在本地消費。
香港經濟 人工就會開始降低。
中國強大,但同時人口太多太多。除北上廣 深,其他城市 還多都係3~5千為主。

男爵府

平平常常 發表於 21-4-23 18:00
係囉。樓主自己都話中國太多人材,叫人移民去外國做侍應。呢D國家層次嘅問題,留返比在其位,有能力嘅人去 ...

哇,你都幾識抽水。
我都系分享大陸網民講既野。
話有朋友去外國開餐廳 比中國打工強。

至於幾十年前, 外國洗碗都 高人工過大陸博士 ,就出現當年有博士 跑去 西方洗碗既言論。
以上只係我系大陸論壇見到d網友咁講。

男爵府

yiszwa 發表於 21-4-23 18:22
回覆 Qq555666 的帖子

大陸以前窮,唔想出生率太高,限制生育。而家開始富起來,但就擔心出生率少,人口老 ...

有幾諷刺,當年窮,未工業化。根本無咁多糧食養人 同咁多工作崗位。
之後先行一孩政策。
如今人有錢,更多最求。加上大陸貧富懸殊,分配不均。樓價高。導致結婚 生率越來越低。
呢d只係人性同環境問題。

男爵府

平平常常 發表於 21-4-23 21:48
事實上你系認同。

既然你分享的大陸人與你都有自知之明,承認自己唔夠大陸人材競爭,寧願去外國做侍應, ...

你講就輕鬆,今日先知
大陸有培養左幾百萬醫生,但只有7x萬醫生就職。好多都轉行。
原因就系因為資源分配不合理。
三甲醫院爭破頭,二甲d醫院無醫生去做。
城市老師職位爭崩頭,鄉村之三城市老師 請唔到人。

琴日先見到一篇,宜家招兵困難,大學生不願意用3~5年畢業之後既黃金時間去當兵。
等等。
你講得太輕鬆,只係香港環境好,加上資訊上 好多時只講中國既崛起。
忽略左 當事人感受

男爵府

licpd 發表於 21-4-23 22:29
大陸人的觀念係要有樓先可以結婚,家長係要幫新人買定婚房。距地覺得一個家庭要有幾層樓先叫OK。甘高要求有 ...

如果你有個女,對方無樓。要租屋住。
你肯唔肯俾個女 同人地挨世界!?

男爵府

bbkiki2011 發表於 21-4-24 08:03
這是事實麼
陸國的醫療 應該沒有負擔
負擔? 你都未有佢咁識計數

https://www.zhihu.com/answer/1850533951

人地d網友 自己分享 認同既野。

男爵府

licpd 發表於 21-4-24 00:48
租屋住=挨世界!? 大把人都要租幾年樓儲夠錢先買樓。你以爲個個都有樓卑子女啊?後生又想結婚未租住先再 ...

當不合理情況出現,出生率就會越黎越低。
呢d系分配問題,久而久之。
將來既年輕人去到一個年齡就未必愛國,甚至一旦發生戰爭,年輕人未必同你企出黎!?
因為距地唔知保護d乜!?
國與國之間一直鬥爭緊。
美國靠犧牲本地人用移民換新血換無限既勞動力。
時間越長中國越不利。

男爵府

lawiskcyu 發表於 21-4-24 04:37
除了一帶一路,還有兩條路可走:
1 大灣區 走創新科技
2 亞太經濟合作組織 APEC 加強經濟發展

https://www.zhihu.com/answer/1100855720
科技要做出產品 去搵人地國家既錢。
仲要對方無,唯獨你有。
先睇睇 美國CPU 是否人類造物的巔峰。就知美國既科技系咩位置。
都會點解明白 點解日本可以步入發達國家行列。
就算中國做出產品,但結果又系平賣。
除非你有創新科技 吸引到市場消費,航拍就係一個中國獨大既產品。
記得睇埋評論

男爵府

lawiskcyu 發表於 21-4-24 04:37
除了一帶一路,還有兩條路可走:
1 大灣區 走創新科技
2 亞太經濟合作組織 APEC 加強經濟發展

del

首頁

尾頁

跳至