少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 2歲4個月,還未識講說話

HoWangMami/Uran:
好消息........好消息呀.今日打電話去問結果.....佢哋肯收我個百厭仔呀........好開心呀.........我哋中咗獎呀.在此醒兩個bb香吻比妳哋 kiss .....kiss.......kiss........kiss

大宅

mckittylam :
sorry呀.......我都係啱啱開始正視問題,所以無經驗可談,大家分憂吓還可以,妳都好呀己評估,我今日先收到恊康通知約期評估吓.兒童體能智力測驗中心收費多少呀?幾多分鍾呀?
其實e個網站已好好,因為e到聚集不同 問題不同經驗經歷的父母係到發表,係到可以搜查到自已資料.我都係係特殊教育討論區揾一d過來人查 問先了解多d咋,妳試吓去特殊教育討論區八吓呀,話唔定幫到妳架

大宅

Uran:
:lol: 吳多泰low 聽日in靈糧&張煊昌

大宅

mckittylam:
兒童體能智力測驗中心收費...........好鬼平呀.........恊康$350/50mins呀.係咪要醫生寫紙轉介先得架?我上星期去健康院見姑娘.佢係都話無問題.話唔需要跟進.所以咪去恊康囉.....快d評估,心安先嘛,早知有問題及早診治嘛,免得入學時影响學習.我仔噙日促兩歲.妳仔幾大,情況有幾嚴重呀.

大宅

HoWangMami:
其實我從無擔心個仔面試入學嘅事,我只擔心佢專注力方面,這點妳一定理解 :lol: 我要正視佢專注力方面,攪唔好會影响學習.再出名再好的幼園給我仔入學也無用.免得入學後才發現我仔有問题要我哋退學.我要做的就係在明年入學前改進個仔有關問題.

大宅

12312:
妳去特殊教育區嘛,相信會揾到有關資料的.

大宅

to all:
我仔發燒呀...........我仔今次發燒好古怪咁,可能係我無經驗呱,佢平均度數101"c每次食咗藥就好快退燒,一個鐘頭到就完全康復,但八小時後又再燒,這樣重復四次,咁古怪 嘅. 妳哋試過未?

大宅

uran:
靈&張嘅結果要月中/月底先知道.張煊昌我仔一定被拒,因為多人報嘛.我仔表現咁死差一定唔受我仔 張校給我感覺嘛嘛,馬-靈真係好好.真係以兒童為中心.校園雖不算大,但很有系統.

大宅

mckittylam:
醫生有無話妳仔情況屬於邊類呀?
近日我同老公合力地多鬭心啞仔,佢e家變咗個好開心又幸福咁,佢瞓著咗都發夢笑醒.e家佢正常咗好多,多咗眼神交流,多咗歡笑,多左說話多了動作,e家肯用手仔指嘢同bye bye呀.但更活躍,我會比佢做評估
用左手寫字.......只係反方向之嘛.........好多人都係咁架啦.我見過有d寫字好靚架........妳試吓發表新主題請教d左派人士嘛,問吓佢哋小時候老師怎樣處理左派人士嘛. :lol:

大宅

mckittylam:
今日帶佢去暫托一小時,佢有喊,喊不是因為怕,而係佢太活躍鍾意四圉走好好奇,因有些小童要做體操唔可以被佢四圍走咪要阻止佢囉,咁咪喊囉..........我怕老師常抱他唔比佢影响人而阻他發展.

大宅

iris_yu_him :
多謝指教.我今日收料話係過盧性病毒才會這樣燒.今次我又多了經驗,又上了一課 啞仔e家已好了.

大宅

HoWangMami :
妳仔的挑戰性格就和我仔一樣,佢e家開心咗又俏皮,唔似之前有如自閉症.我哋真係好努力架,愛他又要技考因怕寵壞他害了他.之前我以為他大個咗無咁黐身可以自己玩,咁我就時常做自己嘢,少同佢玩.原來佢當時係好唔開心.e家想起先知什麼一回事,早一代d小孩咪多數無人理,有d一生生六七個又要揾食,邊有咁多時間照顧吖........以前咩叫e.q都唔知啦.........e家d細路真幸福.
我仔e家比之前更活躍但出街肯拖手時間長咗.專注方面,我自從減少比佢睇電視之後,佢多了集中望我聽我講嘢睇我口型,但佢動作多多好似活躍症咁 :cry: 我驚驚哋架........始終係外面就鍾意攪嘢,好唔集中,好鍾意攪櫃/將d櫃門又開又冊.唔比佢攪就喊到七彩.唔理佢,佢就打人.死都要再攪.

大宅

HoWangMami:
妳仔好攪笑..........其實e啲算唔算活躍症先兆架 今日啞仔第二日返暫托,比起噙日表現好咗,因為d老師促到佢路呀.......真好嘞........管教我仔要份外有心機才可呀 :cry:

大宅

HoWangMami :
好攪笑........好攪笑.........但不是妳仔而係個司機好攪笑 AAAAA咁都諗到 :mrgreen: 我仔玩車有時會配音架........就係ng.....ng......ng......ng囉(係學我的 )今日同老師傾咗幾句.佢話我仔唔會係活躍症.只係較為活潑好動,唔鍾意棗博.佢話只要促到路就易教導佢.我仔好古惑.好懂得挑戰大人.有時係屋企佢知我

大宅

for all :
我仔昨日做評估,評估專員肯定我仔要接受特別訓導,話我仔好自我很活躍而不夠專注.唔做訓練會影响學習及日後踏入社會也有影响.佢話我仔唔專注唔肯學習影响日後入校園.佢話e家多數都因後生不促問題而收得就收.但對小朋友係無幫助.在活動教學模式上課只令我仔開心,但沒有解決問題.佢舉例:出來工作要做好工作至可收工.佢話我仔無時停唔受管束. :cry: :cry: :cry: 我知日後我更辛苦,個仔都係

大宅

Uran:
hi........好耐無見嘞,我記得妳仔除左語言較弱,其它都很好.起碼佢面試做到老師要求,我覺得妳仔問題是樂觀的.遲吓係幼兒園返全日.就會懂更好說話.我仔上幼兒差不多一個月,佢專注力好過以前,眼神接獨多咗,言語暫時未見多咗,e家可以坐定定5-10分鍾(以前是1分鍾都難)學識除鞋除默.e幾日比我無意中發現個睇廣告時自己亨歌 雖然只音韻沒有字體,但已令我明白給他的好處.最初返幼園,大人細路都不慣,比d時間大家,時間會証明給妳知.我個仔勁活躍,專注力勁弱,重難訓練.妳仔情況不太壞,只要上下幼兒園,平時對佢講多d嘢,長氣d囉 我發覺e樹亦有好心人放料比妳,很有用就連我都編了一份 妳仔e家有兩歲八個月未?

大宅

Uran :
妳現況我巳知道,我有睇到e到嘅留言.排政府位,有無同姑娘講安排,排快d呀?很多人教我咁做(原來真係可以的 )言語治療師方面,聽說有位女治療師好有耐心和熱誠,平時重會義務幫助一d無錢和被忽略的人.但我要試吓揾她的聯絡資料.妳上網搜查咗未呀?今日我仔返恊康做訓練(是第二堂)治療師給我仔嚇了一跳,佢的表現進涉得好快.和第一次有很大改變.因我真係用咗很多心思同心機.我諗咗好多計仔.我發現我用的方法和治療師的很相同.今日見到個仔表現咁好,得人認同.我很開心見成果.幾乎想哭出來
e家我仔的語言比以往倒退.我亦要加倍用心.妳要努力呀 e家教仔講嘢,我次次都會口部及表情誇張吸引他注意.所以攪到個牙較同個頭痛痛地

大宅

Uran :
我前日打電話去揾返嗰言語治療師,但到e家未覆我.妳揾咗未呀?

首頁

尾頁

跳至