自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近月發現13歲女嫌副作用多停咗抗利尿藥近半年夜尿多左好多,一晚可以去3-5次,仲要次次去都唔係屙少少屙好多,都唔知啲夜尿喺邊度嚟,嚴重影響睡眠同返學,第朝返學無精神,今日學校班主任都打比我投訴佢經常上堂瞌眼瞓,以為佢農曆新年玩到忘形夜晚唔訓打畀我投訴,之後解釋完班主任話諒解,睇下點幫到佢。
之前帶女睇醫生開咗啲西藥有幫助,但副作用好勁,阿女食完一段時間話d藥又攰又頭痛,停藥唔肯再食,停咗藥一段時間上個月發覺佢夜尿開始超多,夜晚瞓得非常差,睇見佢都好辛苦又唔開心,我又心痛都唔知點樣幫佢好

大宅

peony_so_hk 發表於 24-2-24 00:57
睇醫生
一向有睇專科醫生,以前阿女有尿床問題,而家好少會尿床,但夜尿多開西藥,但西藥副作用大食左半年佢頂唔順停咗

大宅

333s 發表於 24-2-24 06:51
睇吓中醫,可能西藥對腎唔好…
睇過兩個中醫但阿女嫌冇實際效果,佢抗拒飲中藥,中醫話佢寒涼,佢有時飲完中藥冇耐唔知苦得滯定點話反胃嘔返出嚟

大宅

fabei 發表於 24-2-24 08:29
你個女嚟咗M 未? 朋友個小朋友嚟咗M之後,瀨尿情況完全冇晒
大半年前12歲半初次嚟M,之後都極少半夜尿床,尿片都唔使用,但夜尿比較多一晚要兩三次keep住要食西藥,而家阿女唔肯食藥,夜尿就比以前更加嚴重,隔一兩個鐘就有夜尿,夜晚瞓得好差好差,起咗成日訓唔返,見阿女好辛苦

大宅

annie133 發表於 24-2-24 08:32
有副作用咪同醫生商量食低D份量,好過完全唔食,要食抗尿藥情況屬嚴重,中醫唔work
...
睇咗兩個中醫冇效果,隻西藥已經降過份量一次,但依然有副作用只係冇咁多好快就舒緩,但都搞到返學都冇精神阿女發脾氣唔肯再食,睇見都好心痛,唯有諗下有冇辦法令佢可以瞓得好啲,真係唔明點解夜尿會咁鬼多

大宅

Anka 發表於 24-2-24 08:47
醫生判症係咩事? 開咗什麼藥名同份量

訓教前兩個鐘飲好多水
抗利尿激素分泌不足同阿女先天性膀胱容量細,夜尿自細都有12歲前成日半夜尿床,而家極少了尿床依然多夜尿,中西醫都睇過夜尿問題都係搞唔到,但至少半夜冇再瀨尿,藥名我返屋企搵搵到先。

大宅

annie133 發表於 24-2-24 08:54
尿崩症
通常在嬰幼兒期或成年初期發病,男性發生率較高,初期症狀包括頻尿、口渴和多喝為主,夜尿會逐漸影 ...
阿女日頭好正常冇尿頻,返學上堂都唔使話舉手去廁所,偏偏係去到夜晚訓覺就好密,啲尿好似等到佢瞓覺先嚟咁款,夜晚周不時都話口乾飲水,以前我地以為佢糖尿,慶幸冇糖尿腎功能正常,唔係手尾仲長

大宅

annie133 發表於 24-2-24 09:02
隻藥用咗咁耐點解而家先話有副作用?
是否青春期有其他焦慮等問題
隻藥都係近兩年前先轉,係好有幫助,食咗之後冇再尿床,但之後阿女就發覺越嚟越唔妥成日頭暈同攰以為佢返學休息唔夠,發覺原來係隻藥副作用,唔食隻藥就冇野,但夜尿逐漸密返,而家阿女就選擇寧願唔食。

有冇焦慮阿女冇講,不過上年開始阿女嚟M,M期都好唔開心唔自在冇心機返學,但呢d幫唔到佢要佢自己適應生理期。

大宅

qqkkllbb 發表於 24-2-25 05:20
中醫要搵夾自己同要跟同一醫師慢慢調藥的。
我自己係開頭係離家遠一點睇,都夾到,但時間地點夾唔到。之後 ...
請問有冇介紹?

而家咩都要試下,去幾遠都好幫到個女就得,見阿女晚晚夜尿咁嚴重好閉翳,食西藥副作用勁又傷身 99 都話唔好再俾佢食,睇中醫慢慢調理會安全啲,大前提要個女肯食中藥,佢好怕苦同重口藥。

大宅

昨晚元宵食飯飲多咗又驚自己萬一發廁所夢醒唔切瀨尿,阿女間房仲有啲尿片未用完就拎嚟用,阿女早上搵我傾訴,佢話每晚起三四五次身夜尿好辛苦,晚晚落幾次床去廁所後都好難瞓得著 / 好,瞓一陣又急夜尿醒,瞓得差第朝返學好難無精神上堂,但尋晚用返尿片發覺真係好瞓好多,希望我默許佢好似以前咁每晚著返成人尿片瞓。

尋晚塊尿片好濕磅過有近0.9kg重,再多少少都漏,佢夜尿量比我想像中更多。但我真心唔想佢行舊路,但又想佢瞓得好,好矛盾....佢夜晚飲少水都係咁多夜尿,去到半夜仲易口渴。

大宅

Prosperous 發表於 24-2-26 00:45
佢瞓得好, 休息夠係好重要, 瞓得唔好, 不單止原有問題不能改善, 其他病都會跟住來! 畀佢瞓好啲先, 再搵中醫 ...
而家都係用啲折衷辦法令個女唔會太受多夜尿問題影響休息,我都係偏向中西合璧一齊治療,單靠西藥/中藥我覺得都係冇乜效,我就擔心西藥的副作用,中藥就唔知要調理到幾時先見效,我女就覺得中西藥都好似幫助不大。

大宅

awless 發表於 24-2-26 10:55
唔好害人了, 呢個程度, 絕對唔會係湯水, 中醫, 生活習慣解決到.
成件事最積極面對係女兒, 唔介意著尿片
最 ...
我女以前尿床問題食中西藥都係冇咩用,去到12歲先自己好,不過夜尿問題接踵而來,中西藥都冇乜顯著幫助先至煩......

我女從來瞓覺唔介意著尿片,而家佢話著尿片瞓夜尿時唔使落床訓得好好,不過夜尿真係多,阿女淘寶買定一批加厚成人尿片瞓安心啲,尋晚夜尿太多話要用兩塊...

大宅

168138 發表於 24-2-25 23:05
試吓放定八仙果係床邊,如果口渴口乾就含住一粒瞓,叫佢唔好咬或吞咗去,會舒緩到口乾口渴,八仙果好細粒 ...
感謝!頭先買咗八仙果俾個女試下,希望有幫助,你唔講我都唔知八仙果原來有呢啲功效

大宅

kittylam 發表於 24-2-29 23:32
中醫一定有用,不過要時間溫養,短時間可能唔覺成效,食療都有用不過好慢,西醫就好似止痛藥,食咗有用, ...
幾個朋友都同我講唔好盡信西醫,阿女要有耐性睇中醫慢慢調理,阿女問題係食幾劑中藥見冇效又嫌中藥難入口唔想食,最好有啲冇咁難入口嘅中藥適合個女長期食慢慢調理好。

西藥西醫我唔抗拒,但如果有副作用影響生活和精神的話,我都寧願佢瞓覺夜尿多都唔想個女繼續食,唔好又成日瞓覺瀨尿就得。

大宅

IVANYOYOMA 發表於 24-3-21 00:06
亞女有冇鼻鼾?
我睡眠膣息,無用呼吸機前係成晚去廁所嘅
觀察過佢鼻鼾又冇咩,就算有都係間中有極之輕微

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊