婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我之前已問過醫生,佢話一定要肛鏡檢查先可以知道d痔瘡咩程度,唔係自己形容就可以啊,我諗係唔可以唔用肛鏡檢查啊,加上始終都係手術,唔檢查確定醫生唔會做手術啊!致於飲瀉水我同你一樣害怕,我有問姑娘佢話都無辦法為有盡量推入去,姑娘話見過好多人都係咁,加上我前一睌在醫院飲,佢話有咩事都有醫生,叫我勇敢d,攪掂就冇咁痛苦

複式洋房

嗰次醫生用指診檢查話好翻再用肛鏡檢查,唔痛啊!致於照腸鏡係我自己要求,如果要做手術的話真係要問下醫生可唔可以唔做。
每當排便,行企得耐會腫到巨峰提子咁大粒
我肛裂時每次去完便都用水沖及沖完凉之後搽薄薄地花士令及中藥痔瘡膏(我自己試過好多痔瘡膏本人覺得中藥城份有較過西藥)藥膏沾係手指搽入肛門內,再搽出面再按摩肛門邊位,我再調節飲食,去便10分鍾內,堅持左半年

複式洋房

其實我覺得花士令幫左我好多,排便前搽d花士令入肛門內d便通過時冇咁痛,加上搽左有層保護,冇咁易再撐傷,同一定唔可以硬便同俗,之後就好可怕所以一定要盡力要調節飲食

複式洋房

我嗰時肛鏡檢查可能肛裂好翻,所以唔覺痛,係驚驚啊!
便便完推翻入去,用暖水沖,印乾之後搽花士令同痔瘡膏(馬x龍中藥痔瘡膏,萬x,屈x氏有得買,痔瘡膏有個咀比你滋d膏入肛門,但我覺得難控制)所以沾上手指我就搽入肛門,中指一半到啦,輕手d開頭唔慣,到你習慣左係一件超簡單嘅事嚟,唔使驚d藥膏同花士令唔搽入去又點會好呢,勇敢d試多機次,就好平常嘅事啊!
飲食多飲水,生果菜唔少得肉都要食唔好過量,呢段時間介煎炸野,我自己覺得生果之中食雪梨好好去便啊
便便前搽花士令入肛門內同肛門口
如果便秘疴唔出唔好疴住,諗辦法,例如飲下西梅汁,蜜糖水幫助下

複式洋房

馬x龍痔瘡膏我用左好耐,冇停過去完便可以用濕紙巾印乾淨千其唔好擦,推翻痔瘡入肛門之後沖溫水,再搽花土令加藥膏入肛門內同出面,按摩肛門位更好,衹搽外面肛裂點會好呢,我用呢個方法堅持半年,晤好因為三四日見唔到效果就停左,肛裂要長期同佢戰鬥,唔好放棄,加油!
致於每日機次排便衹有順期自然,醫生話每日飲到足夠嘅水同生果少煎炸野,基本上係唔會便秘,你飲嘅水要比條腸吸收多,多飲水!
我肛裂時早上去完便,嗰種撕裂痛要維持到夜晚先可以緩和下咋,諗起都想喊

複式洋房

我嗰時食得好清淡,早上唐x包,下午粟米,蕃薯晚上菜同魚囉,記得唔好食花生果仁同朱古力,食左第二日便便就慘啦,朱古力會令d便會好黏,果仁花生難消化排便時一粒粒劃出肛門,慘啦以上係我經歷過嘅痛苦,我唔想你地好似我咁慘,緊記

複式洋房

醫生有同我講過想大便嘅感覺係你肚痛一坐落厠所係自然排出而晤使用力,我以前一有d肚痛就立即坐厠所用力推d便出來,所以有痔瘡如加埋便硬,就好易肛裂,佢曾話我有冇諗下係咪真係有便疴,一來我食唔多野,二來食物需要時間先可落到條大腸直腸,還是係自己痔瘡或肛門痛產生便意,佢話三日去唔到先為便秘,為何要迫自己去,叫我試下一日去一次就可以,再有痛感覺叫我忍下,除非你日日食好多野,如果唔係一日一次係夠啊

複式洋房

肛裂去便便係超超痛,比d恆心,清潔肛門搽花士令加藥膏,我相信比d時間會有好轉,大家加油!
我今日排便比昨日痛,有吉吉感覺,刺痛感有d血但好少,但忍得到,我都要同自己加油!

複式洋房

冇食消炎藥啊,今日便便明顯痛左,月中去覆診

複式洋房

我做完手術未排到便時都勁擔心肛門收窄,第一次排便係關建時刻,好在排到好多,重係正常粗便冇幼到,呢機日每日一次排便順利,d便正常,但因為入面有傷口所以都痛,但可以忍到,排完抖一陣,就唔太痛Lu
醫生末做手術前有同我解釋,冇可能割曬,割曬的話我肛門會得翻好窄排便好困難,所以佢話唔可以割曬要留翻d!

複式洋房

回覆 Sadsadpig 的帖子

我pm左比你

複式洋房

回覆 Annabeth 的帖子

我都pm左比你

複式洋房

我衹知醫生同我講話唔可以割曬要留翻d,先唔會肛門窄啊
本來我睇開播x方醫生,但因為有次痔瘡發好難推入,又愈來愈嚴重,所以打去播x再睇方醫生,點知姑娘話佢嗰日冇註診,衹得林醫生註診咁我咪照睇囉,因為我實在太辛苦,嗰刻心情衹有醫生肯睇,邊個都無所謂啊

複式洋房

今日係手術後第5日,今日排便無尋日咁痛,輕鬆左d,傷口有d隱隱痛輕微同有血水滲出輕微,而家去厠所感覺暢順無以前有痔瘡頂住,我有10機年未試過去完厠所可以唔使推翻d痔瘡入去,太好因為晤使再同d痔瘡博鬥,心理壓力已經無咁大,希望下星期三覆診時,康復得更好,我要同自己加油!
如果大家有野想問我,我好樂意回覆大家,我盡可能分享自己手術前同手術後嘅感受比大家知
加油呀!

複式洋房

其實我睇過方醫生一次,佢話我肛裂未好,如果好翻可以做痔瘡槍,之後我痔瘡發作難推入好辛苦,諗住再睇方醫生,點知嗰日佢冇註診,得林醫生咁咪照睇,林醫生檢查話我肛裂好翻可以手術不過做傳統嗰種割,加上我一早已想好係揀割,唔做槍我咪同林醫生講我要盡快做手術,咁佢立即幫我安排(因為我好驚再肛裂就做唔到手術,又有排拖加上痔瘡愈來愈嚴重)

複式洋房

其實真係唔知邊個好與晤好,加上每個人情況都唔同,我又係第一次做痔瘡手術比較唔到啊!

複式洋房

不如再諗下辦法希望肛裂可以自然愈合,唔去到最後一部都唔好做手術啦,據我所知要向肛裂旁邊一刀,唔縫針制造新傷口,令肛裂愈合(我唔知係唔係,我上網睇)

複式洋房

我之前睇過2個外科醫生,1個衹比止痛藥加籖維粉,另一個比麻醉啫喱冇藥食
播道係自己揾近屋企,打去問姑娘話二,四方醫生註診,因為我得星期四先可以睇,所以第一次睇左方醫生
林醫生,都有問有答,會解釋情況,你問佢野答你都好中肯

複式洋房

我之前睇嗰d醫生指診都好輕手,林醫生都輕手,唔覺佢粗暴
之前嗰兩個係上網seach過揀,之後冇諗直接去近屋企播道睇

複式洋房

其實會唔會每個醫生都晤同,因為我肛裂時佢地話唔會用肛鏡檢查,致於割痔瘡醫生話唔會同我割曬留翻少少,我梗信醫生加上當時情況嚴重冇考慮太多,一心想攪掂d痔瘡,想脫離折磨啊
我做傳統割內痔,痛情度可以忍到,衹係去便便時吉吉刺痛去完抖陣就唔痛,會有d血水滲,醫生有開超强止痛藥,所以我痛感唔係太大。據我所知如果有做埋外痔係會痛好多,因為傷口在外邊,痛感會強d

首頁

尾頁

跳至