自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

SandyKL 發表於 24-3-31 13:01
唔係自由行,係成班朋友包團,領隊話有啲景點,一般旅行團唔會去。

我2月尾去完麗江、瀘沽湖、香格里拉、大理、昆明,周圍風景都好靚,但未有櫻花,我地2個人去到包團,全程有車有司機,安排晒所有酒店同景點門票,好值得去。

男爵府

SandyKL 發表於 24-4-1 14:17
冇,一個都冇。

我c6全程吸左5支氣,喺玉龍雪山同香格里拉果2日有高反。
喺香格里拉最辛苦,可能天氣又最凍,高反最嚴重,另外好多餐廳室內都冇暖氣。

男爵府

alicemic 發表於 24-4-1 14:18
嚟緊都plan去雲南,請問可唔可以介紹包車私機, 佢包咩嘢,收費如何?

我團費差唔多每人人仔¥4800,9日8夜,由佢揀酒店,我覺得自己搵埋酒店先好,佢揀果啲酒店一般啦。
我經旅行社搵司機,你可以直接搵個司機,一定再平啲。

男爵府

SandyKL 發表於 24-4-1 15:53
可能係領隊安排得好,佢由昆明最低海拔,慢慢上高海拔,路線如下:
深圳--->昆明--->大理--->麗江--->香格 ...

我唔好彩,玉龍雪山果日開始維修大覽車,我地只可以上到雲杉坪,2千幾海拔,但我c6都要吸氧,有高反。
你個行程同我差唔多,喺麗江分開住左3晚酒店,麗江古城好大,2晚都行唔完。
深圳飛-麗江-瀘沽湖-麗江-香格里拉-麗江-大理-昆明-飛深圳

男爵府

mami2000 發表於 24-4-1 16:27
我唔好彩,玉龍雪山果日開始維修大覽車,我地只可以上到雲杉坪,2千幾海拔,但我c6都要吸氧,有高反。
你 ...

attach0/tmp/phpUnlkK4
attach1/tmp/php6HZMid
attach2/tmp/phpw0auRl
attach3/tmp/phpQhSoqu
attach4/tmp/phpAPQwZC
attach5/tmp/phpAbJOyL
attach6/tmp/phpY2qc8T
attach7/tmp/phpcCTFH2
attach8/tmp/phpOzgjhb

一罐可樂    發表於 24-4-1 18:48

男爵府

回覆樓主:

attach0/tmp/phpGn9goZ
attach1/tmp/phpg2lFCE
attach2/tmp/phpUW1jRj
attach3/tmp/phpsJvg6Y
attach4/tmp/phperDplE
attach5/tmp/phpoImLAj
attach6/tmp/phpCpLjQY
attach7/tmp/phpaYw75D
attach8/tmp/phpOVS0lj

一罐可樂    發表於 24-4-1 18:48

男爵府

SandyKL 發表於 24-4-1 18:03
相好靚

你乘扶手電梯行虎跳峽?冇影有翼果個景點,呢啲係搭扶手電梯至有的景點。

我地每人俾左70蚊坐扶手電梯,唔想行樓梯,你呢? 我見多數人都係行樓梯

男爵府

KOKOMAN 發表於 24-4-2 00:04
氧氣可一早買定?

麗江同香格里拉周街都有得賣,上到玉龍雪山,一出纜車站都有。
我係上玉龍雪山前,個司機帶我地去買,叫我地買定2支先上去,估唔到我老公一落纜車,就唔夠氣行,頭赤赤,就即刻開支氧氣聞氣,我就唔使。
佢本來都肺弱,果度又多樓梯行,佢去九寨溝都要聞。
司機話我地最好唔好去西藏,果度5千幾米海拔高,一定出事。

男爵府

bobomia 發表於 24-4-2 16:53
即係你揾包車司機,2人成團?司機自己做埋導遊?去左幾日要幾錢呀?唔該曬!
...

我先搵當地旅行社,佢再搵個司機俾我,呢種叫私人訂製,個司機做埋導遊,全程9日跟住我,我俾左旅行社每人大約¥4800,如果有4個人,每人會再平啲。
費用包了車,一程高鐵,所有酒店加景點門票。
我只負責買了深圳入麗江同昆明飛深圳嘅機票,同所有餐飲。
如果你有時間,可以搵埋酒店俾佢訂,住好啲就仲好。

男爵府

jungleworld 發表於 24-4-3 00:00
請問有沒有購物?是在什麼地方上機?

司機只有一次帶左我地去麗江古城附近的批發,買茶葉同菇菌,你可以唔買嘅,行程裡面冇呢個項目,係司機自己帶去,佢應該有提成收。
我來回都喺深圳上機,自己買機票。

男爵府

ahmi 發表於 24-4-3 07:29
請問你如何揀選當地旅行社,網上有好多都唔知邊間信得過,全部以微信溝通嗎?謝謝
...

我好求其,喺小紅書搵,搵到後就一直喺微信同佢溝通,佢會有個word file 整合晒個行程,唔岩改到岩。
最後佢俾個qr code 我過錢,每人先俾500 訂金,我見個qr code 都係官方旅行社,就算俾佢呃都係1千啫,咁就過數俾佢,當日一出機場就有司機接我地,第一日去到酒店,就俾埋所有尾數。

男爵府

ahmi 發表於 24-4-3 12:15
內地官方旅行社係咪好似香港咁有注冊制度?

佢有俾過公司注冊証俾我睇,我都係果句,蝕極都係1千訂金,咁我先博下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊