自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

summ200 發表於 21-3-22 14:14
英國最低工資8.x磅,但最少要比20%税,但食物同住屋都平過香港,交足税退休亦有保障,香港税平但咩都貴,退 ...

英國租金平?你租過?我朋友就生活左10 年。申請英國既公屋都未有聲氣。佢租緊合租房。72 家房客個款。一屋6 伙。佢佔左個廳即係訓廳。2廁 6 伙share. 承惠500 磅。。。唔係London 呀。。如果咁都叫平既。。我真係唔識講

男爵府

summ200 發表於 21-3-22 14:23
回覆 lambxxx 的帖子

我女讀書租緊,黎紧會買屋,同香港比實在是平好多呀 ...

買樓係平。。。不過樓價唔係之前個d 香港人話去移民炒貴左。都仲係冇起息。我舅父都5年前買左樓。咪係比個仔讀書時住囉。5 年投資。只係自住。後來個仔畢業。返黎香港。層樓賣左。埋單計數得個桔。

男爵府

MM2H 發表於 21-3-22 14:22
£500,全包吧

應該唔係。。有聽佢講過收佢地既電費比一般貴。即係好似香港d 劏房咁。水電比直接裝錶貴。

男爵府

tsewong 發表於 21-3-22 14:42
樓主朋友月入20,000港幣人工即係1,900鎊唔到,交埋稅後落袋得1,500鎊

租個廳都要500鎊,咁可以用得嘅得10 ...

我聽過我朋友係黑暴之前呻。話佢老公。都係香港人。每月只比200 磅佢做家用買餸。佢話真係食屎。得個2千夠鬼。自己仲要貼。跟住黑暴後。又話英國好。d 野平喎。。香港d 野貴喎。我心想。其實英國冇咩大通漲。只係英磅兌港元跌左。佢又唔係香港搵。英國洗。究竟平左係邊

男爵府

testher 發表於 21-3-23 12:31

你朋友住邊區? 如果唔係London zone 1/2 唔會咁貴,住遠啲 ...

我朋友住邊區。佢講完我都唔知佢講咩。應該唔係1。2 區。佢話佢唔係倫敦住。但上次我去倫敦。我住係king cross。佢話佢係坐2 程巴士去到花個半鐘左右。夜晚返去就快d. 。地鐵都係坐1 程要轉車. 佢地已經係英國住左11 年。我相信能搵到佢覺得平又ok. 既。佢應該搵左。

首頁

尾頁

跳至