跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 18-11-21 19:31
我打算5年後,在吉隆坡住

想請教、我是自行申請,當中有要求護照、証書等等需要 certified true copy, 咁有無話指明某些律師樓?定只要是香港合法既律師就得?

子爵府

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 19-6-19 14:38
律師唔一定可以加簽,會再分另一牌照係notary public,有埋呢個先可以加簽,所以唔係間間律師樓會做
...

請問你係邊做呢?可否介紹?

子爵府

2024年龍年勳章

MM2H 發表於 19-6-19 19:59
通常大行都有,你搵葉謝鄧呢類,打電話可以問佢quote價

謝謝!咁再多問一樣:銀行 statement 我是 e-statement 咋喎、咁都要拎比律行核正 true copy 嗎?

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 19-6-20 13:39
要印出來,我也是e-statment

我依家打左去銀行申請 paper statement ,$50 一份,佢地會在上面 certified 是銀行發出咁,我想應會被接受,3 份都係 $150 咁,會比用律師逐張 certified 平些吧、希望可以啦

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 19-6-20 13:45
在網上銀行自己打印就得,唔洗揾銀行喎

係?唔駛都拎去律師樹 certified true copy 架?

子爵府

2024年龍年勳章

vincymama 發表於 19-6-20 22:26
要,唔洗去銀行啫

因為我見 notary public 個d 律師收得好貴、葉X 鄧個d 一張要 $900 ,咁成份 statement 6-7 頁既拎去咪好貴?所以都我會試下以銀行發出既正式文件睇佢地收唔收貨,到時真係打回頭先再死死氣搵 notary public 啦

另外、我今日問左領事館關於 certified 証件既野,佢叫我去高等法院樹搞,佢地可認証政府發出既文件(即出世紙,護照,結婚証書呢類)我見官網寫 $125 一張、我打算又會去試下。

子爵府

2024年龍年勳章

bandband1437 發表於 19-8-10 08:35
不能重新打字再印出來,因為已是PDF檔,只能印出來後作更改

Send email 去 MM2H 話有資料要更改、佢就會 release 返個 file 比你、再填過,再 submit

子爵府

2024年龍年勳章

bandband1437 發表於 19-8-10 19:23
原來要咁架(emoji)仲以為劃左佢加簽就可以

我有諗過好似你咁做(劃左佢再加簽)但後來見反正都要等埋良民証先可以連埋份表寄既話,咁佢地比我改返再 submit 都仲有時間、咁就無自己改了。

子爵府

2024年龍年勳章

bandband1437 發表於 19-8-10 19:32
咁我照拎左第三頁去馬來西亞領事館申請良民証封信?期間我就叫MM2H release返份application form 比我改? ...

係呀,照拎、我相信領事館係要確認你有申請到 MM2H 先會出信比你拎良民証、內容是否 final 佢地唔理的、最後還是看你寄到 MM2H 個疊文件。咁我趁等緊,咪叫 MM2H release 返份表比我再入過囉

子爵府

2024年龍年勳章

miweng 發表於 19-8-14 17:15
回覆 fionaslove 的帖子

我明天馬來西亞領事館遞表良民証,但老公資料在online application 時 。入錯咗, ...

請睇我在樓上 228 樓寫既野

首頁

尾頁

跳至