自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前讀U兩班學生好大分別,In School
學生care free d,做project其實真係可以唔理其他人,放低袋走左第二朝先出現,佢未必係唔做,但自我d
出到黎做野,見d intern ,in school嗰班唔會太理公司規矩,由衣著去到email 説話態度,未做完野見有happy hour會飛左去先,難d控制,不過可能都係因為屋企未必太需要佢地養家,唔太上心

我覺得係core value 有分別
傳統學校要服從,所謂乖係聽話
國際學校係培養每個小朋友提升自我形象等佢地自己發展,唔係倒模

有人鍾意小朋友喺大直路環境下學習
有人想小朋友多d時間發展
睇下佢啱邊種

我自己就唔太鐘意太free我會唔知點做事,睇性格

男爵府

blue02 發表於 20-8-15 00:19

聽你形容international school 班學生, 唔係好守公司規矩, ` ...

傳統名校又唔覺有,讀書同出街補完習都無乜心情諗其他野

男爵府

mamaatwork 發表於 20-8-14 23:27
其實睇工種各有各好

俾我自己讀international school會辛苦架
我鐘意自己讀自己做功課
同埋好怕無framework既portfolio
又好怕同人做project
無功課考試我個人會好懶
最後都唔知考左咩出黎

所以真係睇小朋友性格

wcpcelia    發表於 20-8-15 13:20

男爵府

lojo11 發表於 20-8-15 10:55
仲要睇小朋友資質, 性格...我聽身邊朋友同事講...十個有八個都唔適合傳統教學, 但選擇權好多都唔係自己手.. ...

不過小朋友唔識規矩唔等於佢識合國際學校,某d一樣功課繁重,到時佢無皇管辛苦自己

朋友個女根本係曳,喺幼稚園坐唔定,推同學,扯人頭髮,返屋企淨係要睇電視點叫佢都唔做功課

朋友覺得佢咁「活潑」,一定係好特別,因為咁入國際學校,但其實佢更加變本加厲,喺學校學唔到,返屋企就更加唔會自動學習

所以除左小朋友係唔係特別好動,其實自主性都好緊要,佢俾自由你但無本身探求知識個動力,咁低壓環境下,唯有屋企俾返高壓d,始終高中一樣要準備考試

傳統學校太多唔同背景學生,為管理一率高壓。德育主旨係守規矩,有好有唔好,但唔好覺得小朋友唔守規矩就係唔識合。

男爵府

Love_JVs 發表於 20-8-15 08:44
想請教下如性格依賴,要有guidelines 再讀傳統學校,會唔會令佢更冇主見,唔肯思考?

因我囡都係比較依賴 ...

我覺得叫一個無主見既人去一個要自己主動學習既環境會好大壓力
佢連喺邊度開始都唔知
返到屋企你問佢功課點,佢又唔識做,見你問佢但佢無能力完成佢壓力會好大

反而去一個有guideline既地方,知你要咩,一步步做俾,會有安全感d,反而無咁大壓力

男爵府

Love_JVs 發表於 20-8-15 11:52
但我擔心如唔從細訓練佢思考,繼續填鴨式咁教育佢,對佢將來發展係咪仲衰呢?

而家既趨勢都係講求創意, ...

我覺得所謂發展創意,都要睇本身小朋友心入面有無嗰粒種子
如果小朋友係佢本身有興趣做創意科技產品業,其實佢讀咩都好多選擇
如果佢本身係傾向跟指示做,亦有好多工種適合佢

但入學係培養你自己去搵資料,再思考辯論,呢樣野傳統名校一樣有
但究竟你個女會唔會主動去做,可以自主學習發展
定要老師帶領佢同指導佢學習,之後佢再自己選擇
就係要睇性格揀學校了

男爵府

Moonlight819 發表於 20-8-15 11:29
其實最重要是社會發展迅速,將來需要和着重的是人的資料分柝和critical thinking等,傳統的着重背誦的填鴨 ...

“大了上大學也未必及外國教育(讀IS)的青年”

咁樣又太武斷了

男爵府

Meowbb_bb 發表於 20-8-16 15:34
Fully agree with your observation esp on intern part . They really went happy hour at 4pm even ther ...

Public announcement 咁犀利
咁佢地有無返返去做野

首頁

尾頁

跳至