自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我當年同佢一樣年紀做媽媽,但我最後選擇無要,真係覺得唔想做單親媽媽,而家我還想繼續讀書而選擇放棄,見到佢地真係好勇敢,仲要生完一個再一個。

大宅

gilgilgilgil 發表於 21-1-10 22:31
好surprise 咁後生生3個

有個仲要拎綜緩,其實真係⋯⋯⋯ 俾我咁既環境一個都唔會要
本身話唔想要,點知要完再要,生3個,好多有錢都唔敢生3個,真係好奇佢仲可以上埋興趣班,有個細既仲要長期病患

大宅

seiko123 發表於 21-1-11 01:09
3個果個媽媽佢老公有工作,佢哋好負責任照顧小朋友。

咁當然有人有工作,意思指,睇環境唔算好,仲要生到3個,身邊朋友及自己自問環境好,但我地都唔敢生3個,個個做媽媽點都會好負責任,就係我地就知責任大至想俾最好環境同生活小朋友,精神同金錢都同樣要付出好多,所以我真心覺得佢地好有膽識,仲要領綜緩都生,其實真係無能力就唔好生咁多,唔係想睇小呢類人,只係綜緩好多時幫助有需要既人,但我唔覺得佢地真係有需要,生小朋友邊個唔識生,生同唔生係自己決定。
大家都同意佢地有媽媽講,付出想得到回報,講真,呢句我覺得佢地好負責任係想快d養大至拎回報,心態上唔太正確。

大宅

gilgilgilgil 發表於 21-1-11 07:04
所以....佩服

所以我地咪就係努力讀書,努力工作,工作又再進修,做到隻牛咁,交完既稅,部分俾佢地養小朋友,有iphone12,我自己個部就要自己買囉,辛苦命

大宅

mandy952 發表於 21-1-11 13:42
咁佢本身都唔想,係個賤男嘅唔要佢地,所以未婚產子,蝕嘅永遠都係女人
...

點解仲要生呢,男人唔要仲生,咁後生真係為左咁而生出黎,受苦係小朋友同自己。
如果我當年選擇呢條路,就好似佢地咁樣,雖然有後悔過放棄小朋友,但我當時年紀,父母都唔想我放棄學業做未婚媽媽,亦唔想帶佢黎一齊捱,蝕底左仲要繼續,真係好傻女

首頁

尾頁

跳至