自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我大仔幼稚園都happy嘅,而且學校都有學術和NET語境+我哋外補中數。小一讀一線私小跟得都順利,中英數都ok。小二轉咗直龍都跟得不錯,但辛苦過私小。弟妹都係同一幼稚園+外補。

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-11-11 14:36
我明白

唔係小朋友吾勤力

幼稚園其實有幾多嘢丫,每日做下兩份功課,一週補下幾次主科,都仲大把時間玩啦

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-11-11 14:51
你能力負擔到嘅,去谷幼稚園並無不妥
起碼學校已經跟曬phonics 中英數普
唔駛週圍揾嘢學

我都冇考呢啲,都係屋企附近嘅私幼,有語境有學術,返學開心,我覺得夠了。然後再外補啲。so far都ok。

珍珠宮

mother904 發表於 21-11-11 15:02
我女幼稚園、小學都是所謂happy school,中學都係傳統女校中的happy school,由細到大都有外補,所以成績冇 ...

講得好好,家長唔好跟埋happy

珍珠宮

mother904 發表於 21-11-11 15:02
我女幼稚園、小學都是所謂happy school,中學都係傳統女校中的happy school,由細到大都有外補,所以成績冇 ...

大安旨意真係唔得,會越來越落後,成績差冇人happy

珍珠宮

KWBN 發表於 21-11-11 17:18
慶幸當年冇選擇Happy 幼稚園,否則入小學就大件事,小一數學老師話數學第一冊唔教,自己返屋企做,佢話應該 ...

有D直頭skip晒一年級嘢。所以幼稚園點可能唔預備下,除非讀國際。

珍珠宮

KWBN 發表於 21-11-11 18:13
係,所以幼稚園都係要慎重選擇,始終香港大部份中小學都係著重學術/考試,有D學校表面上唔谷但考試題目深 ...

幼稚園,打好中英數基礎最基本,加閱讀,喜歡的興趣班。上到小學反而冇咁多時間。學術而家只能補中英作了。其他就是興趣才繼續學了。

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-11-11 18:26
我女幼稚園時揀咗kinder出奇蛋組合:
Happy School 龍幼 + 全方位外補

果時有冇同學唔外補都考到神校?好多呢啲故事......

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-11-11 18:32

當年我女好幾個同學考到D神,全都有外補,仲有多體多藝 ...

當年我誠實分享比人話谷 其實有咩好瞞

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-11-11 22:26
考嘅名次上唔上到Band 1中學視乎間小學一向派位成績(幾多%派B1)。我地學校每年> 50%升B1, 所以考中間名次 ...

我仔學校冇名次......都唔知入唔入到精英班架。得頭30人入到咋。只能同自己比較,自己有進步就算。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-11-11 22:37
冇名次,但有冇學業獎、科獎果d?
同埋大概知道分數比例分佈,例如全級幾多%有90分以上,用呢d去估,家長日 ...

得級十有獎。科獎有但p3學期末先,唔記得全班定全級最高分。90%以上就唔知啦。中英估計少於10%。因為計好多嘢,唔係淨係卷......數/常可能容易啲有20%人有

珍珠宮

回覆樓主:

幼稚園:普通私幼,學術ok,多英美NET有語境,老師有愛心包容,教埋phonics,外補中數,小朋友返學好開心的。K3做下中文閱讀理解,學下普通話拼音,玩下興趣班~~

小一:入咗間一線英小,學校包容,功課測默不多,溫習時間不長,全科輕鬆9x,間中操中英數練習準備插龍,玩下興趣班~~~

小二:轉咗直龍,學校包容,除咗中文全科深過之前英小,要多啲時間溫習,測默比之前多,但也可應付,補中英作文,玩下興趣班~~~

珍珠宮

boofhaha 發表於 21-11-13 09:17
我就係大安主意,但睇大家留言終於開始有危機感,唔想到小學時追到氣咳,

請教各位jm幼稚園外補 ...

phonics(如果學校無教), 中文
補習社,上門

首頁

尾頁

跳至