自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

你這情況,好像留港讀國際學校比較好,一來不用離開長老又不用放棄事業,小朋友又可學下口音(既然你重視),兩全其美。況且而家外國疫情嚴重,都唔適宜急住過吧。

珍珠宮

zitamamama 發表於 22-1-17 18:54

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

識唔少cbc/bbc朋友,沒有感覺高人一等,佢哋夠晒native啦,咪一樣經歷過歧視。其實最緊要自己有能力,先有出路。就算自小過去都唔好放棄中文,萬一返來發展都有條出路。好多新一代cbc bbc都學好國語,家長投放很多資源在中文,他們知道中國市場的重要性。

珍珠宮

zitamamama 發表於 22-1-17 19:22
對,十分滿意香港的工作同生活。如果唔滿意,就唔使諗即走了。之前話state school好差,多黑人。唔知真定 ...

如果平地區的state school,老實講果啲無咩質素可言(根據我2x年老移民家人)。鄰居咩人同學咪咩人,平地區可以有幾高質素家庭?要讀就讀好啲私立或者top state school或者grammar school。我姪仔bbc讀緊倫敦top 10% state school,附近樓價都1200萬起。果啲都無咩白人讀,都係多數有錢中東/印度人。有錢白人讀private多。去外國唔係讀好學校不如香港讀算。見佢影相好多小朋友外補普通話&中文。

珍珠宮

whitebunny 發表於 22-1-17 20:59
頭先有jm嘅例子已講過,要有保證好過小朋友在香港學校的state school,樓價都係要過千萬,你俾得起,就少 ...

印度人做同學都無咩。以前c6加拿大留學,佢話全科最聰明嗰個都係印度人。佢哋勁果啲真係好有學識有禮貌。英國都好多有錢印度人,佢哋都比得$讀top school。其實我覺得口音唔重要,最緊要實力。好多外國人留學也不是native口音,英文好有實力可以了。

珍珠宮

MerryMe 發表於 22-1-17 23:35
其實你想移民嘅心態係咪人走你又走呢?

既然你係想小朋友學好英文,你有冇了解清楚英國嘅學制呢?

係,我姪仔英國出世,8歲半小四,已經準備緊11+,家人請專人訓練佢,想考附近一間好的私校或grammar school,另學法葡西中和幾種運動 我家人已經唔算谷果種,不過姪仔語言能力頗高,吸收快

首頁

尾頁

跳至