自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lypoon 發表於 22-7-28 20:18
唔贊成,中文科應該用返廣東話授課,另提升普通話水平才是正路。如果轉普教中,難道現時的中文老師全部要去 ...

中文老師去進修普通話對學生來講係好架喎,最好全部攞晒國家一級認證,其實而家都有好多中文老師有國家認證呀(包括我仔中文+普通話老師),提高老師水平唔好咩?中文老師教到普通話,先可以融會貫通以普教中呀?亦省卻家長們外補普通話嘅費用啦?如果齋加普通話堂,係咪可以好似英文咁日日有堂先?加堂又會唔會影響其他課堂呢?唔加堂又係咪個個家庭有$外補呢?普通話回歸係學校教育係好架喎,尤其係對資源唔多嘅家庭。而家出去1:1補普都300-400/hr啦。

珍珠宮

nancy29 發表於 22-7-28 20:11
我見JM好似冇仔細睇隔離鋪篇文章,局長意思係:
1. 全面普教中
2. 「若教師水平足夠,社會與校園普通話環境 ...

佢哋高考我哋DSE,公開試方面香港就唔會直接同內地1000萬考生競爭住嘅。但其實而家就業/升學競爭已經存在,點樣提高香港人語言競爭力呢?靠每週學校一兩堂普通話嗎?如果無好處,點解咁多直私、國際要行普教中?自己外補,又係咪個個市民可以負擔到?

普教中學校一覽:https://www.hk01.com/%E8%A6%AA%E ... 8%E5%90%8D%E5%96%AE

珍珠宮

惡人bb 發表於 22-7-29 19:16
其實對母語唔係普通話既小朋友係困難,我小朋友讀國際,中文要補習先跟到,仲要已經無local咁深,咁你話母 ...

蔡話視乎學校,由學校決定

https://www.hk01.com/%E6%95%99%E8%82%B2/797403/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E8%80%83%E6%85%AE%E6%9C%AA%E4%BE%86%E6%A2%9D%E4%BB%B6%E5%8F%AF%E8%A1%8C%E6%8E%A8%E5%BB%A3%E5%AE%8C%E5%85%A8%E6%99%AE%E6%95%99%E4%B8%AD-%E8%94%A1%E8%8B%A5%E8%93%AE-%E4%B8%8D%E6%9C%83%E6%99%AE%E9%80%9A%E8%A9%B1%E5%90%83%E8%99%A7

教育局發言人其後在回覆查詢時指,學校是否推行「普教中」,須由學校按本身情況,包括師資的準備程度、學生的普通話水平、校園的語境、課程編排、學與教的支援等,專業地作出決定,澄清這項政策一直以來沒有改變。學校如衡量本身條件許可,可以不同程度(班本、級本及校本)落實普教中。

發言人又指,教育局一直鼓勵學校營造普通話的語言環境,舉辦多元化的活動,創設更多機會讓學生在課堂內外運用普通話;另亦重申引用《環球時報》的報道原文,指報道寫上「如未來條件可行,教育局將考慮在香港學校中推廣完全用普通話教授中國語文等課程」,其「本義」是「如條件可行,學校可以用普通話教授中國語文科」。發言人強調,若解讀為「考慮在全港學校推行普教中」或「全面推行普教中」並不精準。

珍珠宮

惡人bb 發表於 22-7-29 19:51
正路呀,我都讚成加強學習普通話,但唔係即轉普教中,起碼師資搞掂先。

話時話點解我無睇到佢話其他科目 ...

師資一定要加強,最好政府科水做,提升中文科老師國語認證,基層先能受惠,真係唔係個個家庭有$補習,教育回歸學校係最好

另外一點我也不知道

首頁

尾頁

跳至