自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

我買野, 要幾多買幾多。有多多優惠我不會貪.
在他人眼中, 我反而花錢多添, 但換來家中點點空間, 我OK 架。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

PIGPIG朱 發表於 23-9-30 19:26
呢一點我要d時間改

性格, 慢慢提升。
我俾人話我慳過龍.
搬屋我掉左1/3 既野. 我連以前彩色相要曬果D 都碎左大半。
返工鞋最近多左一對, 即2對。因為鞋底蝕到會sin 腳。冇儲鞋習慣。
衣服大概定時執出來去回收.
廁紙我反而會囤, 因為淘寶. 不易隨便去超市買。

我鐘意種下野, 花架擺入購物車成大半年, 睇下係米自己想要。

侯爵府

moma1023 發表於 23-9-30 19:30
唔好做咁多收納地方。 只要屋企冇地方擺嘢,自自然然就會唔想再買
...
慘痛教訓
前屋子訂做櫃, 入哂櫃5會記得, 又買買買
現居淘傢俱, 收納地方不夠, 反而櫃子多了打開, 知道自己缺什麼, 有什麼。

侯爵府

PIGPIG朱 發表於 23-9-30 18:59
我仲有幾拾盒口罩 手袋岩岩開始買番
我有冇理解錯, 是出街的手袋嗎?
我返工一個手袋, 上大陸一個背包。
胸包2個,落街食飯環保袋。已嫌太多。

侯爵府

moma1023 發表於 23-9-30 19:53
我都留意到呢樣嘢。我係一個買書唔經大腦嘅人,我覺得啱睇就買,忍唔到手。我而家書架全開放式,我日日對 ...
我都係。而家家中用「架」, 入面有乜睇哂, 外人看好似會好離亂, 但正好即時知道要5要入貨。
書我清哂. 不留了。家用來住, 不是儲物。
櫃我覺得有壓迫感。

侯爵府

PIGPIG朱 發表於 23-9-30 19:59
係出街手袋…………
愛美是天性, 明白既, 日日同一手袋, 真心悶既。
如何斷同購有平衡, 難事。
可能我要有安全感, 見錢開眼。

侯爵府

PIGPIG朱 發表於 23-9-30 20:27
其實鞋數量我keep到、搬屋前是有100對,現在搬了4年都是keep幾對鞋
100對
jm 屋子夠大

侯爵府

Astra00 發表於 23-10-1 09:56
如果係屋企的時間(非睡覺時間),我甚至墊廁紙
我地係米識架?
咁似既

侯爵府

PIGPIG朱 發表於 23-10-1 18:03
我9成9一日3餐都自己煮,但問題是網購成日唔夠免運會買多左,又食唔曬要掉部分
櫃太多野、太深地方唔知有 ...
運費好貴嗎?
我有時淘寶不夠數, 1X 元運費我會照俾.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊