自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

洗完,不是一勞永逸,要keep 住清潔。不能偷懶。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

小十字 發表於 23-10-20 17:22
係呀 睇完你個post 的起心肝了
GOOD LUCK JM

真心希望你深洗後冇野要跟。

我當年深洗後幫牙醫打左幾年工

侯爵府

金黑街矇 發表於 23-10-20 18:46
仲有,牙周病同心血管病有好密切嘅關係,糖尿病亦都會互相拖累,早早搞掂牙周病啊,百利而無一害
我仲以為耳鼻/皮膚添
原來心/糖都會架?

侯爵府

jessicasiu 發表於 23-10-27 14:55
回覆 小十字 的帖子

我睇過有關資料,如果中度以上會有4隻牙以下會鬆脫,屋企人叫我諗清楚先做,因為我今年都 ...
我對脫牙理解係:

1.牙齦流失(不理咩原因啦, 牙周病好未) , 牙腳抓5到牙齦 ; 或者
2. 牙腳有問題(如註牙),抓不了牙齦

咁牙米會覺得鬆囉

洗牙, 係不會導致上述呢2個情況喎.

而洗牙, 清走左牙石, 牙肉消腫。刻薄點講, 情況好似退水後, 一班人誰有穿內庫, 誰冇穿著, 一目了然。

再講, 以JM 年齡計, 你距離退休都大把日子啦,牙/牙肉, 係不會再生架。

我假定深洗有效, 你今日只係冇左4隻。但任由牙周病惡化, 他朝你冇左既5止4隻。
牙周病
牙周病

jessicasiu    發表於 23-10-28 17:16

侯爵府

jessicasiu 發表於 23-10-28 18:39
回覆 小十字 的帖子

請問點樣係4part, 即係幾多隻牙
我幫手答:

口腔, 分上下左右 4部分

JM 做既係1/4, 所以做4次

我當時 分2 parts, 做兩次

小十字    發表於 23-10-29 09:07

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 19:31
你辛苦好多 分兩次 我今日只part個口好累
個口好似5係自己咁, 係. 梗左.

我當時做完第一round 後, 知道牙E 5肯一次過攪的原因, 原來人E都辛苦, 攪咁耐。

牙E 呢份工, 其實都辛苦

侯爵府

小十字 發表於 23-10-28 18:21
至於痛 做過時唔算痛 最好叫醫生打均勻d麻醉
E生落麻手勢好嗎?

我牙E 當時打門牙,肉最薄, 頂,好鬼痛。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊