自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Beauty222 發表於 24-4-2 22:15
因為我滾親湯都好淡。所以有時會加雞粉。請問係咪落大地魚粉好啲?謝謝!
...

如果滾湯,例如青菜湯,我會用少少薑絲與適量蝦皮,白鑊或兩三滴油,細火烘香,後下滾水做湯底,然後落菜滾,最後落些少鹽糖調吊味,個湯會好好飲。

珍珠宮

Beauty222 發表於 24-4-2 23:39
我好多時都煲雜菜湯加排骨。就係唔明,已經有肉,都係好淡。請指教,謝謝!
...

要起提鮮作用,我唔會落肉,一般會用之前提到嘅蝦皮,又或者海帶昆布、 柴魚、 菇菌、 豆腐,甚至煎隻蛋都做到提鮮效果。

即係打隻蛋落鑊,喺鑊中先至推散,加少少鹽前香,落滾水,再加菜,做簡單菜湯都好飲。

珍珠宮

Beauty222 發表於 24-4-3 11:53
感謝您,我會試吓呢個方法。不過想請問點解要落滾水唔係生水?

有冇滾過魚湯呢?
其實道理差唔多.

同埋隻鑊係煎緊嘢, 係喺高溫狀態下, 用滾水下鑊, 唔會令鑊與食材溫度急降, 要一直保持滾嘅狀態先會出味.

還有, 例如蕃茄、洋蔥、西芹、菇類、豆腐等等, 我都會用少少油爆炒咗先至加水滾湯, 又係會出味好多, 尤其蕃茄, 當你加熱炒時, 佢自己會出水, 炒到呢個時候先至係精華.

另外, 如果嗰餐飯會整蝦, 我會留蝦頭整蝦油, 用蝦油滾湯, 鮮到不得了.

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-3 23:23
蝦油係咪意思用蝦頭蝦殼爆香再加水滾嗰淡精華?

早晨啊!

唔係,你講嗰種係蝦高湯。

我指嘅蝦油,只有蝦殼與油,煸到蝦殼冇水聲、有香味,就熄火隔渣,取油待用。

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-4 08:13
原來可以咁做!
咁會落好多油嗎?
蝦頭都會一齊煸?

係,蝦頭蝦殼一齊煸,油會多少少,要用溫油慢慢煽,但唔會整好多,三兩日內會用哂。

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-4-4 08:53
如果隔起咗啲蝦油、再放水落去滾、唔知仲有冇蝦味呢?

其實精華已在蝦油中,落蝦油喺湯中更正。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊