自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無人放棄狀態呀?我知有好多小朋都學到嘢,所以我只講我屋企呢個,如果有人陪上堂都隨時發緊夢,長老湊無人陪連老師講做咩功課都唔知,抄邊課書都唔知,每日都要問其他家長功課做咩,問到我都覺得自己煩,唔問又做唔到,辭職去全職湊又有經濟壓力,人生太多無奈,好想陪佢成長,但又談何容易呢⋯⋯

男爵府

口水包包 發表於 21-3-29 12:02
我地有個幼稚園同學仔好乖。 小一果陣數學仲係全班最高分。 小二好少面授,佢變到好反叛,連考試卷,默書 ...

我仔未至於反叛,但專心唔到,睇住佢退哂步⋯⋯今日放假見到佢上堂都鬧咗幾次,幻想到佢自己上堂會咩樣,自己無能力日日陪住上堂,又可以要求咩呢?

男爵府

Amy1974 發表於 21-3-29 12:11
無反叛己經好彩啦。你睇新聞幾多反叛唔聽教,ㄧ管就去跳樓?

佢三年班,未識反叛,但再拖多兩年我真係驚字都唔識多隻,追唔上但班照升,好多朋友安慰我好多小朋友同我個仔一樣,但其實仲有好多都留心而且投入,今日陪佢上堂拉返佢幾次靈魂返回肉體,但平時真係魂飛魄散

男爵府

野原美冴 發表於 21-3-29 12:37
我雙職家長,已完全放棄。
上完zoom等同無上,唔識做功課,2公婆放工回家已經7點,仲要煮飯食 ...

完全講中我嘅情況,做功課都唔夠時間,做完功課都夠鐘瞓覺,其他事情對我天方夜譚

男爵府

幸運是對手 發表於 21-3-29 14:50
同老師反映可否把家課欄上載,表示想回家跟功課。

家課欄老師係有寫,但寫得太簡單,例詞語10個x3次,但邊10個老師唔會寫岀嚟,我點估都估唔到,不過都係怪自己小朋友唔聽書

wcpcelia    發表於 21-3-29 16:04

男爵府

丁丁aunty 發表於 21-3-29 14:44
我自己湊可以跟到足(一樣係小三),佢發夢我都可以叫返佢個魂魄返嚟,但真係見佢啲同學父母返工真係跟唔到 ...

我仔就係得返10幾20分嘅同學,究竟可以點?

男爵府

湘 發表於 21-3-29 20:24
Zoom之前返學,佢知唔知做咩功課

知,書上仲會有mark重點,例如讀音,圈住老師叫佢哋留意嘅地方

男爵府

Jandr 發表於 21-3-30 09:12
其實家長可要求送小朋友返學校zoom,當然申請理由寫得合理d,例如父母雙職冇人監管,懶散頑皮老人家難管教. ...

你講得好啱,我事實係父母雙職無人監管,我今日揾班主任申請每日回校上堂,有人提議補習,我當然好希望補習可解決功課及温習問題,但我仔對補習好抗拒,補習社同一對一都試過,佢唔合作到補習老師都唔收佢,今日揾班主任再決定之後條路,但最希望係全面復課,所以事情回復正常就最好,好多謝大家比咗好多有用意見,本來只係呻下,但最後收到好多大家嘅寶貴意見,希望大家一齊加油(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至