婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 connie05 的帖子

請問係咪只切了子宮就ok, 駛唔駛做其他治療? 我剛做完宮腔鏡刮宮取組織驗,等緊化驗結果。 你過程係點樣,我依家都好驚。

複式洋房

多謝你解答

複式洋房

請問你係政府定私家做? 係微創?早兩日醫院打黎通知提早見醫生,政府醫院點會提早睇醫生,都應該係有d事。

複式洋房

我都諗住見完政府醫生睇左化驗報告,之後再約私家醫生再睇。 現在只係擔心緊係咪患癌,我6年前做宮腔鏡檢查係因為m多,做完檢查無事,今年1月份突然d m勁多,撞正覆診同醫生講,醫生即場吸左d組織去驗,唔駛一星期就通知提早見醫生,話係非典型子宮內膜增生,唔理佢會變癌,跟住排左做宮腔鏡檢查同刮宮再抽組織驗,可能都算好彩好d發現,攞岩遇到個政府醫生又肯即場抽組織驗,之後好快排期做宮腔鏡。

複式洋房

connie05 發表於 22-4-25 13:43
在私家做,係開刀,我有買醫保,可全扣,吾係自己想揀微創或開刀,要醫生决定,我吾知你有冇仔女,我自己 ...

真係好多謝你解答!!

複式洋房

connie05 發表於 22-4-25 14:29
我就係早發現,所以吾史化療

我上個月尾見左醫生,驗左都係非典型內膜增生,建議做全子宮卵巢切除,避免以後轉為成癌症,政府醫院排左快期比我,過多幾日就要開刀做,之前都有睇私家醫生都係建議做手術,所以都疊埋心水做,心情都有dd緊張, 希望傷口唔會太痛快d復原,除左準備果皮水,都唔知應該仲要準備d咩。

複式洋房

回覆 karen~ma 的帖子

多謝你回覆,我已經出左院幾日,開刀傷口真係幾痛下,可能打直開,做完手術血色素低左要食鐵丸,副作用有d便秘,攪到去大便有d辛苦,同埋個肚有好多風會肚痛,已經有飲果皮水放多d屁,呢d野希望盡快消失。

複式洋房

回覆 karen~ma 的帖子

想問下你之後呢兩個月,個肚會唔會覺得去大小便時,有d聚左落去感覺,可能我都係岩岩做完手術拆左線,成個肚都係覺得往下聚感覺,同時去完大小便後d腸好似扯住咁,變左有d肚痛,去坐番或瞓番陣就無事,腰骨好似無咩力,企一陣好酸軟。

複式洋房

回覆 小K 的帖子

過多幾日覆診到時會問下,我諗我有肚腩所以都會有呢d聚感覺,不過依家只係過左兩個星期,比d時間休息應該會再好d, 等d血色素升番正常,個人應該會精神d. Thanks!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊