自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

野原美冴 發表於 24-4-23 14:41
完全未聽過煙卡,「又」興返? 咁幾時興過呢?

大陸興玩

將煙盒個底定頂剪出黎,
摺起, 好似公仔紙/奇多圈/彈珠人咁玩, 好多玩法

係煙商諗出黎, 軟性吸引小學生成為煙民的, 因為玩開就想收集, 心癮想買煙食煙, 多煙卡既高等同學就威水, 變相鼓勵吸煙,
而家全國已經有87%小學,常態小休時間會有學生聚集玩煙卡
引起關注

煙商好醒, 因為流行, 多左鋪頭仔自己印刷硬卡片, 印個好似煙商標既卡摺起賣比D小學生
但煙商宣傳, 有分真假煙卡, 真係煙盒剪出黎果D先係真煙卡, 高貴D, 唔好同D假煙卡同學玩
變相令到吸煙產生高貴、新潮、大人既型象

伯爵府

Lopopo 發表於 24-4-23 14:46
留毛
等睇係咩嚟

全國煙商推廣吸煙新招式黎

宣傳收集煙卡
愈多煙卡同埋愈稀有, 貴品牌就愈威
好似公仔紙咁玩
已經全國小學流行緊
小休就圍埋一堆打煙卡

伯爵府

chaters01 發表於 24-4-23 15:11
真該煨
無野玩到咁
又污糟D卡又唔靚有咩咁吸引小學生?

而家廣州好興

有家長反映,因為玩“煙卡”,許多小孩對香煙品牌的了解甚至超過了吸煙的成年人,為了收集不同品牌的煙盒,他們會向吸煙的家人索要,或者要求家長在網上購買,有些甚至會從垃圾桶中翻找別人丟棄的煙盒。

記者在一小學外看到,一群小孩爭搶地上他人丟掉的廢棄煙盒,就為了制作“煙卡”。其中一位學生從兜中掏出一把“煙卡”,炫耀數量多、品牌豐富。

不僅如此,小孩們還會根據香煙價格,將“煙卡”分為不同等級。一些孩子已經熟知香煙的“檔次”和價格。

近期,多個廣州小學針對學生玩“煙卡”向家長發布了提示。廣州科學城小學家委會稱,“煙卡”來自煙盒,含有害物質,危害兒童身心健康。“煙卡”來自不同途徑,有些來自學生個人收集,有些則來自網購,還請各位家長提高警惕,加強相關教育、引導。

伯爵府

yurijm 發表於 24-4-23 15:19
其實會唔會係我地表錯情
樓主住廣州
講緊廣州小學生

但係佢講eclass

伯爵府

a-j 發表於 24-4-23 16:11
香港小朋友應該唔會玩/ 儲煙卡, 佢地應該玩咩戰隊 /星光/星夢果d卡就有

應該玩鏡/mirror卡比較多

伯爵府

樓主無左下文

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊