自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

CYT1207 發表於 24-2-2 22:34
我都知bk JM大推三菱,但我覺得價錢有d貴
貴買平用呀! 我兩部三菱, 用咗超過 13 年, 日日開來吹衫, 幾個鐘全乾。衣家有一部响廳抽緊濕, 佢非常抽得, 開左半個鐘, 濕度已經由 80 度降咗去 70 度, 我個廳唔細的。

新款仲靚仔啲添, 印象中都係六千零, 如果好似我咁日日開, 其實唔貴。

侯爵府

jenniferzhu 發表於 24-2-3 20:30
請問三菱抽濕機後面嘅過濾棉你哋幾耐換一次?去邊度買?邊度買平靚正?唔該。
...
冇換過, 拆過一次出來洗, 清下啲塵。

侯爵府

jenniferzhu 發表於 24-2-4 18:33
我係指入面呢個過濾棉,唔係包住過濾面嗰塊膠板(我呢張相裏面係新擺入去嘅過濾棉,之前嗰塊用咗兩三年, ...
我唔知你呢塊咩質地, 洗唔洗得, 我果部係好似冷氣機隔層網的質地, 可以洗。

但都冇咩所謂, 又唔係空氣清新機, 最多係入咩空氣就出返咩空氣, 濾唔濾到塵都冇咩大影响吧!

侯爵府

renapapa 發表於 24-2-5 10:29
回覆 Prosperous 的帖子

如果係 E160 / EV230 果塊係 PM2.5 濾網,說明書有寫係屬於消耗品,大約一年換一 ...
咁用咗呢啲濾網, 係咪會變身埋空氣清新機? 我都係舊年先發現個濾網有塵, 拆出來洗下。但如果呢啲網係好嘢, 幾十蚊淘返一塊都好喎, 唔使洗。

侯爵府

珍惜眼前 發表於 24-2-5 09:41
LG 個碌真心好推!上年三菱同LG 二選一..落百記了解下..試完 就買LG (但講外型三菱比較岩我用完收好既位 ...
買抽濕機唔會單單因為個轆好推掛? 唔係話 LG 唔好, 只係個轆好唔好推應該唔係賣點。

侯爵府

renapapa 發表於 24-2-5 10:29
回覆 Prosperous 的帖子

如果係 E160 / EV230 果塊係 PM2.5 濾網,說明書有寫係屬於消耗品,大約一年換一 ...
如果可以當埋空氣清新機用又幾好。

侯爵府

珍惜眼前 發表於 24-2-5 13:03
好推都係賣點,抽完31L水 下下拎住去廁所倒都唔好話唔重
我係抽個水箱出來倒, 費事抆電掣。其實一間屋可以有幾大? 唔通要推一百米? 有轆我已經收貨。

侯爵府

renapapa 發表於 24-2-5 13:10
咪玩啦,個儲水箱點會有 31L 咁大呀?

31L 係每日最高抽濕量,機身上邊個儲水箱最多咪 5L...
我估佢唔係咁意思掛, 31L 即係 31 枝1 升可樂咁多, 常識都知冇可能咁大個水箱。

侯爵府

minmin 發表於 24-2-4 23:24
請問係邊度買喱啲過濾棉(三菱機)?

問咗 google 大神, 三菱網站有:

https://www.mitsubishielectric.com.hk/customer-services/accessories?cat=2

侯爵府

renapapa 發表於 24-2-5 13:24
照你咁講,唔應該睇個轆好唔好推,係應該睇可唔可以駁喉去去水位,咁咪唔駛咁辛苦推部抽濕機去廚房 / 廁所 ...
我開頭買果陣, 真係有駁喉, 後來覺得啲水可以重用, 要來拖地, 沖廁, 甚至淋花 (網上有人教咁用), 我就用返水箱, 之後會倒起啲水備用。其實係呢排潮濕先會一日倒咁多水, 平日就算乾完衫個水箱都唔滿。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊