自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

如想提升生育率,建議政府:
- 改善外傭福利傾斜問題,斷約者不需僱主負擔經紀費和機票,或可免費換外傭
- 到埗懷孕或重病的外傭,僱主毋須履行合約,並可免費更換外傭
- 大大增加托兒所(善用空置校舍)
- 大大增加產假,育兒假(政府津貼機構,參考內地,避免公司歧視孕婦)
- 生育補貼(參考內地)
- 多胎買樓享優惠(參考內地)
- 公立提供IVF服務,如人手不足外判

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E4%B8%AD%E5%9C%8B/903241/%E8%A1%9B%E5%81%A5%E5%A7%94%E5%B0%88%E5%AE%B6-%E5%9C%B0%E6%96%B9%E5%B0%8D%E4%B8%AD%E5%A4%AE%E6%94%BF%E7%AD%96%E7%90%86%E8%A7%A3%E6%9C%89%E5%81%8F%E5%B7%AE-%E8%87%B4%E4%B8%80%E5%AD%A9%E7%94%9F%E8%82%B2%E6%94%AF%E6%8C%81%E5%BC%B1

子爵府

72leelily 發表於 23-8-15 16:49
撇除經濟心智是否適合生
都要生得出6對有1對不育
如果生育機能正常亦有小產風險

agree
尤其香港多高齡產婦(35+)
但公立支援不足
連結構超聲波都排不到
下下乜都要去私家搞
出面做4000+
好大負擔
IVF又係,高昂費用
建議政府津貼外判

子爵府

annie133 發表於 23-8-15 17:03
如果幾萬蚊IVF都負擔唔到,真係稔清楚至好生

咁政府想提高生育率系要做d野
香港大部分家庭雙職
叫人生唔好得把口講
跟住話你自己搞掂

子爵府

csc1016 發表於 23-8-15 17:12
現實,生完唔辭工要交俾外傭長老睇,又是無奈。

好多家庭唔雙職負擔唔到。香港物價特別貴

子爵府

littlefunpig 發表於 23-8-15 17:16
香港無勞動力就輸入外勞
同樣香港女人唔生咪又入輸入內地人落黎生
而家最唔怕無樓最奉行窮有窮養既咪係北上 ...

政府想本地人生真是要俾多啲support。內地企業都聯合政府做好多野去鼓勵生育,包括租屋買屋折扣,產假育兒假,額外補貼等等。仲有大量興建托兒所

子爵府

littlefunpig 發表於 23-8-15 17:20
香港中產果班一向都無人理
自給自足, 稅就交足, 福利,
公立醫院免費生已經係最大既福利

話就話中產,其實負擔頗大。生育支援系冇乜。唔做又吾得。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-8-15 17:38
加福利?咪即係將責任落在納稅人身上

無人生,下一代一樣減少稅收入

子爵府

我覺得政府一定要推雙職女性生育福利包括津貼產假及育兒假,避免公司歧視,及支援佢哋生育後返回崗位工作。佢都不想失去這些婦女勞動力。有些高學歷雙職女性不想生,怕丟掉工作。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 23-8-15 18:02
但由儉入奢易,福利例一開覆水難收
數量越少嘅下一代分擔越嚟越重

可以先行針對雙職家庭發放的各種福利,如房屋/產假/就職津貼/優先供應托兒所等。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊